Also Sanofi moves to Amsterdam

Steeds meer geneesmiddelen- en biotechbedrijven verhuizen naar Amsterdam. Donderdag 13 december opende Sanofi het nieuwe kantoor in het Amsterdam Health & Technology Center bij het Amsterdam UMC (locatie AMC).

Sinds bekend werd dat de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA in 2019 naar Amsterdam verhuist, volgen steeds meer bedrijven dit voorbeeld. ‘Het innovatieve karakter van Amsterdam sluit uitstekend aan bij Sanofi als internationale ontwikkelaar van baanbrekende geneesmiddelen en vaccins’, aldus Bert de Jong, Managing Director van Sanofi. Sanofi is lid van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. 

Europese hoofdkantoren

Tegen De Telegraaf vertelde De Jong: ‘De komst van de EMA maakt onze verhuizing naar Amsterdam nog veel logischer. Grote farmaceuten met lokale kantoren stellen mij verkennende vragen omdat ze mogelijk hun Europees hoofdkantoor hier willen vestigen.’
Niet alleen Sanofi is naar Amsterdam verhuisd, ook andere organisaties binnen de geneesmiddelensector gingen het bedrijf al voor of volgen komend jaar. Zo opende Norgine afgelopen januari het nieuwe hoofdkantoor vlakbij de toekomstige locatie van de EMA. Novartis verhuist tweede helft 2019 van Arnhem naar Amsterdam. En ook het Europese hoofdkantoor van de Amerikaanse geneesmiddelen toezichthouder, de Food and Drugs Agency (FDA), verruilt Londen voor Amsterdam. KitePharma, onderdeel van Gilead, bouwt in Hoofddorp een Europese productiefaciliteit voor immuuntherapieën. En het Amerikaanse Alnylam opende in november een nieuwe vestiging in Amsterdam.

‘Twintig farmaceuten’

De gemeente Amsterdam en Wouter Bos, voormalig boegbeeld van het Nederlandse bid voor de EMA en nu topman van investeringsbank Invest-NL, trekken samen op in het aantrekken van meer bedrijven naar Amsterdam.
Udo Kock, wethouder Economische Zaken, zei hierover tegen BNR: ‘Er zitten meer bedrijven in de pijplijn. Niet alleen bedrijven die zich met productie en Research & Development bezighouden komen naar Amsterdam, maar ook dienstverlenende bedrijven daar omheen. We zijn met zo’n honderd bedrijven in gesprek, daar zitten ongeveer twintig farmaceutische bedrijven tussen.’

PharmInvestHolland

Nederlandse partijen in de geneesmiddelenontwikkeling werken samen in PharmInvestHolland, een initiatief gericht op het versterken van het investeringklimaat voor biofarmaceutische bedrijven in Nederland. Ook de Vereniging is actief betrokken bij dit samenwerkingsverband dat opereert onder de vlag van Health~Holland, de werkorganisatie van de topsector Life Sciences & Health.
Onlangs bood PharmInvest aan de Tweede Kamerleden Jessica van Eijs (D66) en Leendert de Lange (VVD) een bidbook aan met de propositie van Nederland als aantrekkelijk land voor geneesmiddelen bedrijven.

More information:

Afbeelding: lVan links naar rechts: de Amsterdamse wethouder Udo Kock, Sanofi managing director Bert de Jong en Wouter Bos (CEO Invest-NL in Opbouw) bij de opening van Sanofi

‹ News overview