Met AI de huisarts ontlasten

Je kunt je als zorgverlener vanaf de zijlijn druk maken over administratieve lastendruk of je kunt zelf onderdeel worden van de oplossing. Dat denkt huisarts Maarten Timmers (35) als software engineer Thomas Kluiters hem in het voorjaar van 2023 benadert. Kluiters heeft een plan om spraakherkenning en AI in de spreekkamer in te zetten en huisartsen zo administratief te ontlasten.

Koren op de molen van Timmers, die jarenlang vicevoorzitter was van CMIO Eerste lijn, een netwerk van huisartsen met bijzondere aandacht voor ICT in de zorg. Samen gaan Kluiters en Timmers aan de slag met een prototype. Nog geen jaar later heeft hun bedrijf Juvoly zes mensen in dienst en wordt hun AI-toepassing in alle huisartseninformatiesystemen geïntegreerd. Als kers op de taart wint het duo in april de Zorg Innovatieprijs 2024.

Verslag

“Simpel gezegd luistert Juvoly mee met arts en patiënt”, legt Timmers uit. “Het systeem transcribeert het gesprek en maakt er vervolgens een handzaam verslag van. De zorgverlener leest dat na en slaat het op. Dat scheelt tijd en zorgt ervoor dat je als dokter je volle aandacht aan je patiënt kunt besteden.”

Juvoly was niet de eerste die een dergelijke AI-toepassing op de markt bracht. Wel uniek is het feit dat het bedrijf veel technologie zelf bouwt en host. “We zijn dus minder afhankelijk van grote developers en providers. Daardoor kunnen we bijvoorbeeld snel aanpassingen doen en ook snel opschalen. Bovendien hebben we ons systeem specifiek ontwikkeld voor de Nederlandse taal en de Nederlandse zorg, zodat het optimaal aansluit op de behoefte van huisartsen.”

Eigen zak

Ook bijzonder: Timmers en Kluiters doen dit alles zonder hulp van investeerders. Het startkapitaal komt uit eigen zak. Sinds december halen ze ook inkomsten uit hun abonnements­model voor huis­artsen en regio-organisaties. “Per gebruiker betalen klanten per maand 99,99 euro inclusief btw. Verder hebben we een subsidie gekregen van het Fonds Achterstandswijken Rotterdam en wonnen we met de Gulliver-prijs voor Best Start-Up of 2024 en met de Nationale Zorginnovatieprijs 2024 in totaal 20.000 euro.”

Op dit moment draait Juvoly nog verlies, maar Timmers verwacht dat het keerpunt nog dit jaar komt. Eventuele winst gaat direct terug in het bedrijf. “We zijn hier niet aan begonnen om veel geld te verdienen, maar om de zorg beter en leuker te maken.”

Verslavend

Timmers, die de Rotterdamse huisartspraktijk in 2016 van zijn vader overnam, besteedt gemiddeld twee dagen per week aan Juvoly. “Ik vind het verslavend leuk om een techbedrijf te runnen, dus de verleiding is groot om er meer tijd in te stoppen. Maar in mijn hart ben ik eerst dokter. Bovendien vind ik het belangrijk om praktijkervaring in te kunnen brengen. De verdeling is zo precies goed.”

Zijn gouden tip voor ondernemers in de dop: focus. “Onze technologie is voor veel meer zorgverleners bruikbaar. Maar we hebben er bewust voor gekozen om ons eerst op huisartsenpraktijken te richten. Op korte termijn zullen we de HIS-integratie voltooien. Daarna gaan we ook praktijkassistenten met Juvoly laten werken en willen we nieuwe functionaliteiten toevoegen, zoals het automatisch klaarzetten van labformulieren. Onze eigen getrainde AI-modellen zijn inmiddels nauwkeuriger, sneller én zuiniger dan grote buitenlandse systemen voor medisch Nederlands. En ze zijn nog lang niet uitgeleerd.”

Bron: Arts en en Auto 

Administratie bijhouden

‹ News overview