Open Call: NWA-ORC 2024

Het financieringsinstrument Onderzoek op Routes door Consortia is erop gericht om interdisciplinair onderzoek en innovatie mogelijk te maken waarmee wetenschappelijke en maatschappelijke doorbraken binnen bereik komen.

Doel en doelstellingen

Het doel van het NWA-ORC programma is het stimuleren van innovatief, vraaggestuurd onderzoek. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door kennisketenbrede en interdisciplinaire consortia, waarin onderzoekers samenwerken met relevante maatschappelijke (publieke en/of private) partners en burgers. De vraagstelling van het onderzoek is altijd gebaseerd op thema’s voorgedragen door de NWA routes. 

Elk thema omvat een complex vraagstuk en is gebaseerd een of meerdere van de 140 clustervragen, het portfolio van een van de 25 routes en, waar aanwezig, de kennisagenda van de desbetreffende route. De thema’s hebben draagvlak binnen het brede netwerk van de desbetreffende route en zijn zowel nationaal als internationaal vernieuwend en relevant. Omdat een belangrijk uitgangspunt van de NWA is dat het onderzoek gericht is op het bereiken van maatschappelijke veranderingen, zijn aanvragen in de NWA ORC aantoonbaar maatschappelijk relevant en impactvol.

Budget en doorlooptijd

Het huidige budget voor 2024 is 108 miljoen euro, verdeeld over de thema's. Per thema is een budget van 6,75 miljoen euro gereserveerd.

Partners

In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) financiert NWO sinds 2018 onderzoek in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda, onder andere via een jaarlijkse financieringsronde voor onderzoek op routes door consortia (NWA-ORC).

Collaboratieve workshops

Een belangrijke voorwaarde van dit financieringsinstrument is dat deelnemers onderdeel moeten zijn van een consortium. Dit is een groep deskundige personen, die zich over een probleemstelling buigt, ieder vanuit zijn of haar eigen deskundigheid. Zo kunnen  burgers, wetenschappers, non-profit organisaties en bedrijven bijdragen aan de oplossing voor wetenschappelijke of maatschappelijke vraagstukken, een netwerk opbouwen en nieuwe kennis opdoen en gebruiken voor doorontwikkeling. NWO organiseert per thema collaboratieve workshops. Deze workshops zijn bedoeld voor alle deskundige partijen die kunnen bijdragen aan het vormen van een consortium, zoals onderzoekers, publiek/private maatschappelijke organisaties burgerorganisaties. NWO wil met deze workshops nieuwe samenwerkingen stimuleren en de ontwikkeling van consortia faciliteren. Daarnaast kunnen onderzoeksideeën gecombineerd worden. Deze aanpak draagt bij aan minder competitie en een lagere aanvraagdruk.

Ga naar de collaboratieve workshops

Webinar slides

Op 8 februari vond het NWA-ORC webinar plaats. Daar werd meer informatie gegeven over de call: hoe de ronde eruitziet, welke stappen er plaats vinden, wat er verwacht wordt van de aanvragers en wat de deadlines van deze call zijn. 

Download de presentatieslides van het webinar

Presentatieslides Webinar 2024 - NWA-ORC ronde 2024 - call procedure

Op 6 en 19 juni is er een collaboratieve workshop: NeuroLabNL: dé werkplaats voor hersen-, cognitie- en gedragsonderzoek​​ Het doel van dit thema: Optimale emotieregulatie is belangrijk bij diverse maatschappelijk relevante gebieden t.a.v. gezondheid, veiligheid en onderwijs. Het gaat hierbij om mentale en lichamelijke gezondheid. Onderzoeksconsortia worden uitgenodigd voorstellen te doen die de basis leggen op het gebied van neurobiologische processen die ten grondslag liggen aan individuele verschillen in emotieregulatie bij mensen. De uitwerking kan zich op één specifiek domein van hersen functioneren of op algemene systeem-biologische processen richten die relevant zijn voor emotieregulatie.
Dit heeft veel raakvlakken met de doelstellingen van het Nationaal Plan Hoofdzaken. Het initiatief Nationaal Plan Hoofdzaken is een samenwerking tussen de Hersenstichting, MIND, ZonMw, NWO en Health~Holland. Het zet zich in voor hersen- en/of psychische gezondheid. Samen met patiënten en hun naasten, onderzoekers, zorgprofessionals, kennisinstellingen, bedrijven, en maatschappelijke en overheidsorganisaties gaan ze hersen- en psychische aandoeningen aanpakken.

Bron: NWO

Open Call: NWA-ORC 2024

‹ News overview