Expeditie-regeling 2024

Doel van de regeling

Met de Expeditie-regeling wil de overheid stimuleren dat bestaande kennis op het gebied van duurzame inzetbaarheid (DI) of leven lang ontwikkelen (LLO) wordt (door)ontwikkeld, zodat het beter toepasbaar is voor andere sectoren, bedrijven en organisaties. Het kan daarbij gaan om:

  • bestaande wetenschappelijke kennis die in de praktijk getoetst wordt, of
  • praktijkkennis die wordt gevalideerd om het beter overdraagbaar en toepasbaar voor anderen te maken.

Aanvragers

De Expeditie-regeling staat open voor aanvragen vanuit een samenwerking tussen de praktijk en onderzoek. Vanuit de praktijk gaat het dan om een O&O-fonds, een werkgevers- of werknemersorganisatie, bedrijven of een branchevereniging. Omdat onderzoek een essentieel onderdeel is van de projecten, moet ook een onderzoeksinstelling onderdeel zijn van het samenwerkingsverband. Een onderzoeksinstelling kan zowel een publieke als een private organisatie zijn.

Subsidiabele activiteiten

Aanvragen moeten voortkomen uit de praktijk en moeten gericht zijn op werkenden en/of de organisatie van het werk. Projecten dragen bij aan het vergroten van algemeen beschikbare kennis over de werkzaamheid van experimenten, interventies, methodieken of werkwijzen op het gebied van DI of LLO. Het kan gaan om experimenten op de werkvloer gericht op de ontwikkeling van nieuwe praktijken of het breder toepasbaar maken van bestaande praktijk- of wetenschappelijke kennis op het gebied van DI of LLO.

Budget en looptijd

Voor het aanvraagtijdvak in 2024 is € 18,5 miljoen beschikbaar. Per project kan minimaal € 750.000 en maximaal € 4 miljoen worden aangevraagd. Er is geen cofinanciering noodzakelijk. Looptijd van projecten is 1 t/m 4 jaar.

Vrijwillig verzoek tot een preadvies

Dit jaar is er de mogelijkheid om een preadvies aan te vragen. Potentiële aanvragers kunnen in deze ronde, namens het samenwerkingsverband, op hoofdlijnen een voorstel indienen. Daarop ontvangen ze een onderbouwde reactie, die ingaat op de beoordelingscriteria die gelden voor de uiteindelijke aanvraag en eventuele verbetermogelijkheden. Het wel of niet aanvragen van een preadvies heeft geen invloed op de beoordeling van de uiteindelijke aanvraag. Ook geldt dat er geen rechten kunnen worden ontleend aan de reactie die wordt gegeven op een ingediend preadvies als het gaat om het uiteindelijk al dan niet toekennen van de subsidie.

Aanvraagtijdvak

Het verzoek tot een preadvies kan worden ingediend van 26 februari t/m 8 maart 2024. Het aanvraagtijdvak 2024 is geopend van 27 mei 2024 t/m 21 juni 2024. Kijk voor de volledige regeling, de voorwaarden en de wijze van aanvragen op www.uitvoeringvanbeleidszw.nl

Bron: Rijksoverheid

Expeditie-regeling 2024

‹ News overview