Partners gezocht voor langetermijnonderzoek: 14 initiatieven ingediend

NWO heeft 14 initiatieven ontvangen binnen de KIC-call Lange Termijn Programma’s – strategiegedreven consortia met impact. Kennisinstellingen, bedrijven en publieke organisaties investeren in deze strategische publiek-private samenwerkingen met een looptijd van tien jaar. NWO financiert dit PPS-onderzoek met 9 miljoen tot maximaal 25 miljoen euro. Geïnteresseerde partijen kunnen de consortia benaderen voor mogelijke samenwerking.

Bekijk de ingediende initiatieven

De ingediende initiatieven sluiten aan bij een van de Kennis- en innovatieagenda (KIA) binnen het KIC, en zijn op basis hiervan gerangschikt:

  • KIA Energietransitie & duurzaamheid
  • KIA Landbouw, water, voedsel
  • KIA Gezondheid en zorg
  • KIA Sleuteltechnologieën
  • KIA Maatschappelijk verdienvermogen
  • KIA Veiligheid

De deadline voor het indienen van een uitgewerkte onderzoeksaanvraag is 18 januari 2024.

Update (13-07-2023): NWO heeft 14 initiatieven ontvangen binnen de KIC-call Lange Termijn Programma’s. Sindsdien heeft één van de initiatieven zich teruggetrokken. Informatie over dit initiatief is niet langer beschikbaar in het overzicht van ingediende initiatieven.

Stimuleren wetenschappelijke velden

De onderzoeksvoorstellen hebben als doel om wetenschappelijk velden, op onderwerpen uit het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid, structureel te stimuleren. Via een Langetermijnprogramma (LTP) kunnen sterke publiek-private consortia financiering aanvragen met een totale begroting van minimaal 30 miljoen euro over de looptijd van tien jaar.

Indienbeperking voor kennisinstellingen

Voor kennisinstellingen geldt een maximum deelname aan drie aanvragen als hoofd- of medeaanvrager per kennisinstelling. Let op: in de initiatieffase is hier geen formele controle op. In de fase van de volledige aanvraag zal dit echter deel uitmaken van de indienvoorwaarden. NWO vraagt kennisinstellingen dit intern en zo vroeg mogelijk zelf af te stemmen.

Bekijk de call for proposals

Aanvragen eerste ronde

In de eerste ronde van het LTP zijn twee strategische onderzoeksconsortia geselecteerd die kans maken op NWO-financiering. Begin 2023 heeft een sterk PPS-consortium een bijdrage van 25 miljoen euro ontvangen voor meerjarig onderzoek naar betrouwbare kunstmatige intelligentie. Binnenkort verwacht NWO het strategische PPS-onderzoek naar extra veerkrachtige gewassen te belonen met het aangevraagde subsidiebedrag.

KIC zoekt technologische economische kansen

Het onderzoeksprogramma Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) staat voor baanbrekende innovatieve oplossingen met maatschappelijke en economische impact. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden investeren samen in bedrijfsmatige toepassing van kennis om met slimme technologieën grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Zo stellen we banen en inkomsten in de toekomst veilig. Dit is vastgelegd in het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) 2020-2023 dat aansluit bij het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid van de rijksoverheid. NWO brengt bedrijven en kennisinstellingen samen en financiert grensverleggend onderzoek op basis van hun innovatieve, impactvolle onderzoeksvoorstellen.

Strategie

Binnen het Kennis- en Innovatie Convenant zet NWO een beperkt aantal langetermijnprogramma’s (LTP) op. Een LTP stimuleert langjarig en krachtig de nationale ontwikkeling van een wetenschappelijke veld in Nederland, gericht op een maatschappelijk thema en/of sleuteltechnologie.
Meer informatie

Bron: NWO

Partners gezocht voor langetermijnonderzoek: 14 initiatieven ingediend

‹ News overview