OPTICS11 Hand in Hand met de PPS-toeslag

Precies tien jaar geleden ging Niek Rijnveld aan de slag als development manager bij de startup OPTICS11. Waar hij begon als werknemer bij OPTICS11, is hij sinds 2016 de CEO van het bedrijf. Rijnveld vertelt dat OPTICS11 begon als een bedrijf met een 'technology looking for a market'. Concreet houdt dit in dat er een mooi idee lag met 'Fiber Optic Sensing', wat de startup tot nadenken aanzette: “Wat kunnen we hiermee en welk probleem lossen we hiermee op?” In dit interview vertelt Rijnveld over hoe de technologie van OPTICS11 hand in hand ging met de PPS-toeslag.

Wat doet OPTICS11?
Optics11 maakt meetinstrumenten die heel precies mechanische eigenschappen kunnen meten van biologische weefsels. Hierbij kun je denken aan meten hoe zacht of taai vloeibaar een cel of weefsel is, om te bepalen hoe een ziektebeeld zich heeft ontwikkeld. In dit nieuwe project wordt door middel van 'Fiber Optic Sensing' heel nauwkeurig de kracht van samentrekking van een hele rij miniatuur spieren gemeten. Door middel van dit platform is het mogelijk om te onderzoeken welke mechanismen spaak lopen bij spierziektes en daarna vooral te werken aan therapieën om patiënten te behandelen en genezen.\

Eerste kennismaking leidt tot..

Rijnveld vertelt dat hij ongeveer vier jaar geleden een meeting bijwoonde en daar Jessica de Greef, assistent professor bij het LUMC en Ellen Sterrenburg van het Beatrix Spierfonds ontmoette. Alle drie waren zij op zoek naar samenwerking. “Uit ons gesprek werd al snel duidelijk dat er een goede match was. Wat zij zochten, konden wij bieden”, vertelt Rijnveld. Niet veel later werd het eerste project Muscle on Chip 1 (MOC 1) opgetuigd, waarin het Erasmus MC (met prof. Pim Pijnappel), Leiden University Medical Centre en OPTICS11 de handen ineensloegen. Een fantastische samenwerking dat de basis heeft gelegd voor een nieuwe productlijn in een vroege fase. Als gevolg van het eerste project hebben ze vijf PPS-toeslag aanvragen ingediend, waarvan er vier zijn gehonoreerd. Van die vier gehonoreerde projecten loopt er nog één actief. Benieuwd naar de projecten waaraan OPTICS11 bijdraagt? Bekijk ze hier!

Instapmiddel PPS-toeslag

“Wij hebben niet over alle projecten PPS-toeslag ontvangen, maar wel bij MOC 1,2 en en dit helpt heel erg”, zegt Rijnveld. “Wij hebben vanaf het begin aangegeven bij de academische partners ook gebruik te willen maken van de PPS-toeslag, zodat wij er ook financieel baat bij hebben.” 

De ervaring leert

De academische partners hebben vaak een andere kijk op innovatieve producten met marktwaarde dan bedrijven. Dit komt doordat bedrijven zicht enorm bewust zijn van de risico’s die je loopt als je een winstgevende business wilt hebben. Daarnaast heeft ook de tijdsdruk om een product naar de markt te brengen veel impact. “Om de kansen op een marktwaardig sterk product te vergoten, is het van belang om als bedrijf boven op het proces te blijven zitten.” Rijnveld vertelt dat niet alles zonder slag of stoot is gegaan. Ook fouten maken is iets wat niet voorkomen kan worden en zeker niet wanneer er met veel partijen wordt samengewerkt. “Maak duidelijke afspraken over het intellectueel eigendom (onder andere patenten) en houd iedereen intern en extern hier tijdig van op de hoogte. Zo voorkom je misverstanden hierover.” Uiteindelijk zorgen de dingen die misgaan ervoor dat je ervan leert om hier in de toekomst extra scherp op te zijn. “Zo leert de ervaring en pas je je verwachtingsmanagement aan”, zegt Rijnveld.

“Voor ons was het vanaf het begin duidelijk dat samenwerking ons verder zou brengen. In deze situatie is de PPS-toeslag een ideaal instrument. Wanneer er dus een goede match is en alle partijen goed op elkaar afgestemd zijn, raad ik de PPS-toeslag zeker aan.”

-Niek Rijnveld, CEO OPTICS11

Aanrader?

“Op dit moment hebben we meer innovatieve producten en product ideeën dan we aankunnen en is er geen behoefte aan de toeslag. Maar zodra wij een product hebben dat verder gevalideerd moet worden tot een product in de markt, dan is de PPS-toeslag een heel mooi instrument, benadrukt Rijnveld.” Hij voegt hieraan toe: “Voor ons was het vanaf het begin duidelijk dat samenwerking ons verder zou brengen. In deze situatie is de PPS-toeslag een ideaal instrument. Wanneer er dus een goede match is en alle partijen goed op elkaar afgestemd zijn, raad ik eenieder zeker aan om te proberen van de PPS-toeslag gebruik te maken.”

Dit artikel komt uit onze recent gepubliceerde Health~Holland Update 'In de Spotlight: Succesverhalen MKB'. Naast interviews met mkb'ers, bestaat de Update ook nog uit informatie over de nieuwe MKB R&D Call, de PPS-toeslag, Innovatiemakelaars, de Nationale Zorginnovatieprijs, de Henri Termeer Transatlantic Connections Award, de Venture Challenge (tevens winnaar EEPA Award 2022), de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen en nog meer.

Kijkje nemen in de nieuwsbrief? Dat kan hier!

Niek Rijnveld

‹ News overview