Bouwstenen voor Samenwerking – Terugblik op TOPFIT Event 2022

Hoe zorgen we dat inwoners van Oost-Nederland langer fit en gezond blijven? Bijna 100 deelnemers van ziekenhuizen, onderwijsinstellingen, zorg- en netwerkorganisaties uit Gelderland en Overijssel staken op 21 juni de koppen bij elkaar om die vraag te beantwoorden, tijdens de eerste editie van het TOPFIT event.

Het kortst mogelijk antwoord: samenwerken. Geen mens of organisatie kan dit alleen, zoveel werd duidelijk uit de gastlezing van Paul Habets, huisarts en oprichter van de Gezonde Regio Vitaal Vechtdal. Net als dat het onderwerp belangrijker is dan ooit. “Toen ik in de jaren tachtig als huisarts begon, waren de meeste diabetespatiënten in mijn praktijk minimaal in de zestig. Tegenwoordig constateren we diabetes vaak al bij mensen van onder de vijftig jaar oud.”

Langer fit en gezond

De aanpak van Vitaal Vechtdal vertoont overeenkomsten met de strategie en doelen van TOPFIT: samenwerken in de regio, het betrekken van inwoners, focus op het voorkomen van ziekte. Belangrijke uitgangspunten van TOPFIT, met het grote doel om inwoners van Oost-Nederland langer fit en gezond te houden.

Dat er zoveel onderwijsinstellingen en ziekenhuizen in Gelderland en Overijssel op het TOPFIT event waren vertegenwoordigd, toont aan dat dit doel breed wordt gedragen. “Er werden afspraken gemaakt om elkaar ook na het event te ontmoeten en om projecten op te pakken”, zegt TOPFIT programmamanager Hanneke Bodewes. “Belangrijke bouwstenen om concrete resultaten te boeken.”

Brainstormen

In kleine kring werd gebrainstormd over de volgende stappen. Hoe kan je inwoners betrekken bij het opsporen en voorkomen van ziekte? Wat kunnen wij samen doen om zorgprofessionals goed op te leiden? Welke verdienmodellen voor preventie houden de zorg betaalbaar? Antwoorden op dat soort vragen leidden de weg naar resultaat.

Die weg zijn we nu echt ingeslagen, concludeert Remke Burie, voorzitter dagelijks bestuur TOPFIT: “Het is mooi om te zien dat mensen met zoveel verschillende achtergronden hetzelfde doel nastreven: inwoners van Oost-Nederland langer gezond houden. Dat werd tijdens het TOPFIT event eens te meer duidelijk. Koppel die betrokkenheid aan onze gezamenlijke kennis en kunde, en dan moet het ons lukken om het verschil te gaan maken.”

Benieuwd naar de sfeer gedurende de dag? Bekijk de foto's hier!

Bron: TOPFIT

 

Bouwstenen voor Samenwerking – Terugblik op TOPFIT Event 2022

‹ News overview