In Gesprek Over Pandemie Paraatheid Tijdens Global Impact in Health Symposium

Tijdens het Global Impact in Health Symposium zullen dr. Emile Bienvenu, directeur-generaal van de Food and Drug Authority van Rwanda, en Hans Schikan, voormalig speciaal gezant voor vaccins, reflecteren op de coronapandemie en bespreken hoe de vaccinbeschikbaarheid wereldwijd verbeterd kan worden. Hans Schikan deelt in dit interview zijn ervaringen als speciaal gezant voor vaccins en wat hij verwacht van zijn gesprek met Bienvenu.  

De pandemie liet zien waar wereldwijd de uitdagingen liggen op het gebied van vaccine equity. “Productie, politieke en humane knelpunten spelen hierbij cruciale rollen. Het contrast tussen landen op het gebied van vaccinbeschikbaarheid was schrijnend. Het werd vooral heel duidelijk hoe beperkt de vaccinbeschikbaarheid in lage-inkomenslanden was”, zegt Schikan, PharmD, Topteam lid van de Nederlandse Topsector Life Sciences & Health (Health Holland). Hij voegt toe: “Vanuit een moreel standpunt wil je iedereen helpen. Los hiervan is het voor iedereen, dus ook voor Westerse landen, belangrijk dat alle landen gemakkelijk toegang hebben tot vaccins. We hebben namelijk tijdens meerdere keren gezien dat wanneer een virus vrij is om te verspreiden en muteren door een lage vaccinatiegraad, dit kan leiden tot nieuwe, potentieel zorgwekkende, varianten waartegen de vaccins niet of slechter beschermen. Dit zorgt ervoor dat de pandemie voortduurt. Ook nu zien we nieuwe mutaties van de Omikron-variant ontstaan, zonder dat we duidelijk zicht hebben op de ernst van deze mutaties.”

Verder lezen? Klik hier!

Schrijf je in voor het symposium
Het gesprek tussen Schikan en Bienvenu is onderdeel van het Global Impact in Health symposium op 30 mei. Je kunt je ook direct inschrijven voor online deelname! Ook veel LUMC-collega’s leveren een bijdrage aan het programma.
Dit symposium maakt deel uit van de Leiden2022 Life Sciences & Health week


Bron: LUMC

Image

‹ News overview