Vooraankondiging Nieuwe KIC-call: Onderzoek naar Complexe Samenwerking om Missiegedreven Innovatie te Versnellen

NWO kondigt de publicatie aan van een nieuwe KIC-call met de titel: ‘Samenwerking in missiegedreven innovatie: een interdisciplinaire en multi-stakeholder opgave’. De publicatie van de call for proposals met een publiek-privaat onderzoeksthema wordt eind maart 2022 verwacht.

Klimaatverandering, cybersecurity, vergrijzing: het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid (MTIB) van de Nederlandse overheid agendeert grote uitdagingen die zowel om technologische als sociale innovatie vragen, met maatschappelijk verdienvermogen als uitgangspunt.  

Maatschappelijk verdienvermogen ontstaat wanneer een innovatie maatschappelijke impact realiseert en tegelijkertijd bijdraagt aan het versterken van economisch verdienvermogen. Het idee hierachter is dat innovaties, ongeacht welke maatschappelijke uitdagingen er worden geadresseerd, pas succesvol kunnen opschalen als er ook economisch verdienvermogen mee gerealiseerd kan worden. De gewenste combinatie  van technologische en sociale innovatie die hiervoor nodig is vraagt om kennis over de complexe samenwerking tussen stakeholders en refereert aan een breed scala maatschappelijke en technische uitdagingen. Ter illustratie: In het kader van dementie speelt bijvoorbeeld de vraag hoe mantelzorgers, thuiszorg en ouderenvoorzieningen eigenaarschap over mogelijke innovaties kunnen krijgen en hoe abstracte kennis over effectiever onderling samenwerken in de lokale praktijk kan worden gebracht. En in het kader van de woon- en stikstofcrisis speelt onder andere de vraag bij wie de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor beslissingen ligt in het geheel van samenwerkingsverbanden waar deze onderwerpen aan linken.

Doel van de call

Het doel van de nieuwe call is het ontwikkelen van kennis en handelingsperspectieven die ingezet kunnen worden voor (gebiedsgerichte) multi-stakeholder samenwerking bij complexe maatschappelijke uitdagingen, zoals geformuleerd in de 25 missies van het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid. Hiermee kunnen de samenwerkingen beter worden ingericht, opgestart en onderhouden en komt missiegedreven innovatie in een versnelling. Deze call zal dus niet zozeer gaan om de ontwikkeling van technologische, sociale of institutionele innovatie an sich, maar is gericht op kennis over samenwerking om missiegedreven innovatie te versnellen. Onderzoek binnen deze call kan zowel over bestaande als nieuwe samenwerkingsverbanden gaan.

Interdisciplinaire samenwerking

Alfa, bèta,  gamma en praktijkgerichte onderzoekers aan hogescholen, universiteiten en kennisinstellingen zullen worden uitgenodigd om in deze call als (hoofd)aanvrager op te treden. Wanneer alfa, bèta, gamma, én praktijkgerichte onderzoekers hun kennis, ervaring en manier van denken over samenwerken combineren, ontstaan er breed inzetbare kennis en handelingsopties om samenwerkingen in missiegedreven innovatie succesvol in te richten, te stimuleren, of te onderhouden. De call zal daarom onderzoekers vanuit verschillende disciplines uitnodigen om geïntegreerde onderzoeksvragen te formuleren.

Meer informatie en matchmaking

Op donderdag 21 april 2022 van 09:30-12:30 uur organiseert NWO een matchmakingbijeenkomst voor deze call. Meer informatie hierover, als ook over voorwaarden, budget en deadlines horende bij deze call volgt bij de publicatie van de call die wordt verwacht in maart 2022. De deadline voor vooraanmeldingen wordt tweede helft juni 2022 verwacht.

Over het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC)

Het NWO-onderzoeksprogramma KIC staat voor baanbrekende innovatieve oplossingen met maatschappelijke en economische impact. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden investeren samen in bedrijfsmatige toepassing van kennis om met slimme technologieën grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Zo stellen we banen en inkomsten in de toekomst veilig. Dit is vastgelegd in het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) 2020-2023 dat aansluit bij het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid van de rijksoverheid. NWO brengt bedrijven en kennisinstellingen samen en financiert grensverleggend onderzoek op basis van hun innovatieve, impactvolle onderzoeksvoorstellen.

Bron: ZonMw

People collaborating

‹ News overview