KIC-call ‘Leefstijl en Leefomgeving’ Honoreert Twee Onderzoeken

Binnen de KIC-call ‘Leefstijl en Leefomgeving’ zijn twee onderzoeksprojecten gehonoreerd. Consortia van onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke organisaties gaan onderzoek doen naar structurele verbetering van de kansengelijkheid om in goede gezondheid te leven. Daartoe worden duurzame innovatieve preventieve interventies, gericht op zowel de leefstijl als de leefomgeving, (door)ontwikkeld en toegepast. Voor de ontwikkeling van deze ‘evidence based’ en effectieve interventies wordt binnen deze call gebruikt gemaakt van Artificial Intelligence (AI). De projecten ontvangen samen 5.75 miljoen euro. Maatschappelijke en private partners dragen daarbij ook nog eens 1.35 miljoen euro bij aan cofinanciering.

Inzetten op verbetering van leefstijl en leefomgeving

In Nederland leven mensen met een lage sociaaleconomische status (SES) gemiddeld 6 jaar korter en 15 jaar in minder goed ervaren gezondheid dan mensen met een hoge SES. Mensen met een lage SES hebben vaker te maken met een opeenstapeling van problematiek in gezondheid, leefstijl en leefomgeving, als ook op het terrein van wonen, werken, leren en leven. Duurzame interventies die zich richten op gezondheidsbevordering moeten een oplossing bieden voor deze kwetsbare groepen. De call draagt bij aan de overkoepelende missiedoelstelling van de Kennis- en Innovatieagenda (KIA) 2020-2023 Gezondheid & Zorg. Deze luidt dat in 2040 alle Nederlanders ten minste vijf jaar langer in goede gezondheid leven en dat de gezondheidsverschillen tussen de laagste en hoogste sociaaleconomische groepen met 30% is afgenomen. Om dit te bereiken wordt ingezet op verbetering van leefstijl en leefomgeving. Het streven is om in 2040 de ziektelast als gevolg van een ongezonde leefstijl en leefomgeving te reduceren met 30% ten opzichte van 2020. De interdisciplinaire onderzoeksprojecten waarvoor de toekenningen gedaan zijn gaan in de 2e helft van dit jaar van start en hebben een maximale looptijd van zes jaar.

Gehonoreerde projecten

Healthy living as a service
Prof. Dr. C.J.C. Lamoth (KICH1.GZ01.20.006) - UMCG

Welvaartsziekten hebben een grote impact op burgers, waarbij verschillen in gezondheid samenhangen met de sociaaleconomische status. Om blijvende leefstijlveranderingen te realiseren worden persoonlijke factoren, maar ook de woon- leef- en sociale omgeving meegenomen in dit project. Burgers uit vier fieldlabs in het Noorden van Nederland, met onderzoekers, kunstenaars en industrie realiseren 'healthy living as a service'. Slimme technologie en data sciences, waarmee gezondheid en leefomgeving gemonitord worden, zal de burgers ondersteunen en coachen bij het verbeteren van hun levensstijl en motiveren om dit langdurig vol te houden. Burgers wordt bewust gemaakt wat de betekenis is van technologie en data om gezondheid te monitoren, zodat eigen keuzen gemaakt kunnen worden.

Consortium:
UMCG, Aletta Jacobs School of Public Health, RUG, Hanze Hogeschool Groningen, UTwente, Roessingh Research & Development, TU/e, TUDelft, deMaar, Evidencio, In4Art, KAW architecten, Life2Ledger, St. Vrienden van Diavantis, Van Wijnen Groningen, VitaalNed, HANNN, Groninger Dorpen, IBM Nederland, Sardes, Akkedeer, BuildinG, Chrono@work, Menzis, TZA, Ultraware, Mattch

“Our Smart Family Buddy” (ID-Buddy)
Prof. Dr. R.P.M. Steegers-Theunissen (KICH1.GZ01.20.016) - EMC

Jonge gezinnen in achterstandswijken profiteren minder van technologische ontwikkelingen om leefstijlgedragingen te verbeteren. "Onze Slimme GezinsBuddy", een Interactief Digitaal platform met menselijke interactie en omgeving, beoogt kwetsbare gezinnen op-maat te ondersteunen bij gezonde leefstijl, en zorg voor hen toegankelijker te maken door ook zorg met elkaar te stimuleren. De Buddy wordt ontwikkeld met ‘fieldlab’ methodologie, zoals co-creatie en ‘learning communities’ met gezinnen en experts, publieke en private organisaties, bijvoorbeeld scholen, consultatiebureaus, overheden, IT, zorgverzekeraars. Ons doel is dat deze Buddy bijdraagt aan een betere gezondheid, lagere gezondheidszorg- en maatschappelijke kosten, en een positieve impact heeft op gezondheid en sociale ongelijkheden.

Consortium:
EMC, UL, EUR, DRIFT/EUR, TUDelft, Ortec, RIVM, Nederlands Voedingscentrum, NCJ, KindeRdam, MBO Zadkine, Innovation Quarters, Diabetesfonds, TJIP, Resilient Delta, Maasstad Ziekenhuis, TNO, Improve, Gemeente Rotterdam, KNOV, Rotterdam school of management, Medical Delta, Trimbosinstituut, Somnox, Garage2020, VGZ, Zilveren Kruis, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool van Rotterdam, Pharos, OGD, &Ranj, Muzus, Peercode

Lees meer over de KIC-call ‘Leefstijl en Leefomgeving’ op NWO.nl en op ZonMw.nl.

Bron: ZonMw

Life style

‹ News overview