Internationale samenwerking en kennisveiligheid

Onlangs is er in het kader van het beleid voor kennisveiligheid een loket gelanceerd bij RVO waar kennisinstellingen terecht kunnen met vragen over internationale samenwerking en kennisveiligheid, www.loketkennisveiligheid.nl. Daarnaast voert RVO binnenkort een enquête uit onder innovatieve bedrijven om te peilen welke behoefte zij hebben op het vlak van economische veiligheid, omdat ze mogelijk ook een loket voor bedrijven willen inrichten. 

Het loket kennisveiligheid

Is uw organisatie een kennisinstelling? En heeft u vragen over internationale samenwerking? Neem dan contact op met het Rijksbreed loket kennisveiligheid.

Het loket kennisveiligheid biedt hulp aan iedereen die verbonden is aan een kennisinstelling met vragen over kansen, risico's en praktische zaken van internationale samenwerking.

Waarom het loket kennisveiligheid?

Wetenschappelijke samenwerking met andere landen kan veel vragen oproepen. Bijvoorbeeld:

  • Kan een internationaal samenwerkingsverband leiden tot ongewenste overdracht van kennis?
  • Is er sprake van verborgen beïnvloeding?
  • Kleven er ethische kwesties aan de samenwerking? Bijvoorbeeld doordat de onderzoeksresultaten in het land van de partner misbruikt kunnen worden.

Worstelt uw kennisinstelling met dit soort vragen? Dan biedt het Rijksbreed loket kennisveiligheid u de mogelijkheid om vragen te stellen en u te helpen met expertise en advies om goed overwogen beslissingen te kunnen nemen.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is het 1e aanspreekpunt binnen dit loket. Als nodig wordt uw vraag afgestemd met betrokken ministerie(s).

Voor wie?

U kunt vragen stellen aan het loket als u voor een kennisinstelling werkt, in uw werk te maken heeft met internationale samenwerking, en in deze samenwerking kansen en (veiligheids)risico's tegen elkaar moet afwegen.

Wat is kennisveiligheid?

Met kennisveiligheid wordt bedoeld: het voorkomen van ongewenste overdracht van kennis en technologie die negatieve gevolgen hebben voor onze nationale veiligheid en de Nederlandse innovatiekracht.

Ook gaat het om verborgen beïnvloedings- en inmengingsactiviteiten van de lokale overheden ("foreign interference") in het hoger onderwijs en de wetenschap. Zulke beïnvloeding kan leiden tot vormen van (zelf)censuur met als resultaat een aantasting van de academische vrijheid.

Daarnaast draait kennisveiligheid om ethische kwesties die te maken hebben met de samenwerking met personen en instellingen uit landen waar grondrechten niet worden gerespecteerd. Onderzoekers van uw instelling lopen dan het risico betrokken te raken bij de ontwikkeling van technologie die in deze landen wordt ingezet voor de onderdrukking van eigen burgers.

Landneutraal

Het loket is niet land-gebonden. U kunt dus vragen stellen over internationale samenwerking met alle landen.

Bron: RVO

Research

‹ News overview