Multidisciplinaire Consortia Onderzoeksprogramma Dementie

De subsidieoproep ‘Multidisciplinaire Consortia Onderzoeksprogramma Dementie’ staat open!

Het onderzoeksprogramma Dementie heeft als kerndoelstelling kennis te ontwikkelen en bij te dragen aan de ontwikkeling van diagnostiek en therapieën om dementie te voorkomen en te behandelen. Dit wordt bereikt door het stimuleren en faciliteren van een hoogwaardige onderzoeksinfrastructuur, waardoor maatschappelijk relevant en kwalitatief hoogwaardig dementieonderzoek wordt verbonden. 

Met welke onderwerpen gaan deze consortia zich bezighouden?

De focus van het multidisciplinaire consortium is gericht op een van de volgende thema’s van het Onderzoeksprogramma Dementie:

  • Fundamenteel onderzoek
  • Risicoreductie
  • Diagnostiek (en prognostiek)
  • Jonge mensen met dementie  

Binnen deze subsidieoproep, met een totaalbudget van 25 miljoen voor 4 jaar, is er ruimte voor één consortium per werkpakket. Daarnaast hebben Alzheimer Nederland en Health~Holland de intentie om extra middelen beschikbaar (6 miljoen) te stellen voor een consortium rondom Kwaliteit van leven van mensen met dementie, die aansluit op het werkpakket Risicoreductie. Om daarvoor in aanmerking te komen is deelname aan het Sandpit-voortraject vereist.   

Onder missie IV, benadrukt Health~Holland hoe belangrijk het is dat de levenskwaliteit van mensen met dementie omhoog gaat. Hoewel het aantal mensen met dementie in 2030 flink gegroeid zal zijn, zal technologische, medische en sociale innovatie bijdragen aan een verbeterde levenskwaliteit. Mede door onmisbare programma's als het Onderzoeksprogramma Dementie, kunnen deze innovaties plaatsvinden.

Voor samenstelling van het consortium dat in aanmerking wil komen voor financiering door Alzheimer Nederland / Health~Holland gelden andere eisen.

Wat kan worden aangevraagd?

Financiering voor het opzetten van duurzame multidisciplinaire consortia bestaande uit minimaal:

  • Een onderzoeksinstelling, zijnde universiteiten, universitair medisch centra, hogescholen en andere onderzoeksorganisaties met als kernactiviteit beoefenen van medisch en aanpalend wetenschappelijke onderzoek.
  • Een onderzoeksinstelling, zijnde universiteiten, hogescholen en andere onderzoeksorganisaties uit de alpha- en gammawetenschappen.
  • Een aanbieder van zorg en ondersteuning aan patiënten met dementie die geen onderdeel is van een academisch medisch centrum.

Daarnaast participeren ervaringsdeskundigen en relevante partijen voor kennisverspreiding en implementatie van resultaten.

Hoe kan ik (namens mijn organisatie) deel uitmaken van zo’n consortium?

Voorafgaand aan indiening van een subsidieaanvraag vindt er een aantal bijeenkomsten plaats gebaseerd op de Sandpit-methodiek waar partijen zich presenteren en advies wordt gegeven aan belangstellende partijen. Deelname of mandateren van een deelnemende partij is verplicht. Deze bijeenkomsten vinden plaats op:

  • 14 januari 2022 te Utrecht: introductiebijeenkomst Sandpit-voortraject Multidisciplinaire Consortia
  • 17 februari 2022 te Utrecht: Matchingsbijeenkomst

Daarnaast dient voor deze bijeenkomsten een motivatieformulier te worden ingediend. De deadline hiervoor is 13 december 2021, 14.00 uur.

Meer informatie over het motivatieformulier en de bijeenkomsten vindt u in de officiële uitnodiging van de Sandpit-procedure.

Meer informatie

Meer informatie over de subsidieoproep kunt u hier lezen.

Aanvraag indienen

U kunt tot 16 mei 2022, 14:00 uur uw subsidieaanvraag indienen via Mijn ZonMw. De formulieren worden begin januari beschikbaar gesteld via Mijn ZonMw.

Download alle informatie

Wilt u indienen? De volledige subsidieoproep is te downloaden als pdf. Hierin staat alle specifieke informatie over deze oproep. Subsidieoproep Multidisciplinaire Consortia Onderzoeksprogramma Dementie (pdf) 378 KB

Bron: ZonMw

Multidisciplinaire Consortia Onderzoeksprogramma Dementie

‹ News overview