De Juiste Zorg op de Juiste Plek: een Succesvolle Beweging van én door het Veld

In oktober stuurde minister De Jonge (VWS) de voortgangsbrief over de Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZOJP) naar de kamer. De juiste zorg op de juiste plek is een beweging vanuit het veld. Het gedachtegoed wordt op grote schaal in de praktijk gebracht door verschillende activiteiten. Om de beweging te stimuleren heeft het ZonMw-programma JZOJP de afgelopen drie jaar samenwerkingsverbanden ondersteund gericht op het voorkomen, vervangen en verplaatsen van zorg op basis van een gedeeld regiobeeld. Inmiddels zijn er ruim 300 projecten gestart en kan worden geconcludeerd dat het programma aansluit bij de behoeften van het veld.

Continu evalueren

Het programma werkt lerend, wat wil zeggen dat subsidieoproepen continu worden geëvalueerd en aangescherpt. Een onderdeel daarvan is de quickscan die wordt uitgevoerd door Iresearch. De conclusie die hieruit volgt is dat de beweging een volgende fase bereikt en de focus verschuift naar organiseerbaarheid, transformatie in de praktijk en implementatie en opschaling van best practices.

Preventie, e-health en burgerperspectief

De komende activiteiten vanuit het ZonMw-programma JZOJP zullen zich richten op het leren en verbeteren door het ontwikkelen, identificeren en opschalen van best practices. Daarnaast zal meer worden ingezet op preventie, minder vertegenwoordigde doelgroepen en het vergroten van de inzet van e-health. De coronapandemie heeft laten zien dat daar grote winst te behalen is. Het gaat daarbij om communicatie, tijd, belasting voor patiënten en professionals in de realisatie van samenhangende zorg en ondersteuning. Het stimuleren van e-health in nieuwe projecten zal deze ontwikkeling verder bestendigen. Tot slot zal er worden ingezet op het burgerperspectief en het vergroten van draagvlak onder burgers voor de ingezette beweging.

JZOJP in de praktijk

 Er zijn al mooie voorbeelden vanuit het programma JZOJP in de praktijk zichtbaar. Hoe komt een regionale samenwerking ouderenzorg in de Zaanstreek tot stand? Hoe wordt in Brabant verstopping in de spoedzorg voorkomen? En hoe werkt het regiobeeld in Noordoost Friesland als een vliegwiel? Deze en andere inspirerende voorbeelden kun je lezen op de website van ZonMw.

JZOJP en ZonMw

ZonMw draagt met meerdere programma's en initiatieven bij aan de JZOJP beweging. Naast het hierboven beschreven ZonMw-programma JZOJP is er bijvoorbeeld ook de Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET) en het Zorg voor Innoveren loket.

Bron: ZonMw

Running

‹ News overview