Proefdiervrij Venture Challenge 2022

In navolging van de succesvolle eerste editie van de Proefdiervrij Venture Challenge, organiseert Proefdiervrij van januari tot en met april 2022 de 2de editie van de Proefdiervrij Venture Challenge. Aanmelden kan tot 24 januari 2022!

“Met behulp van de Proefdiervrij Venture Challenge kunnen proefdiervrije modellen de stap gaan maken van ontwikkeling naar echte toepassing. Op die manier kunnen ze nog beter bijdragen aan een wereld zonder proefdieren.” Saskia Aan, adviseur wetenschap & innovatie bij Proefdiervrij

De Venture Challenge

Tijdens de Venture Challenge worden onderzoekers begeleidt bij het opzetten van een venture plan, waarbij een wetenschappelijke doorbraak binnen de life sciences wordt omgezet in een solide business case. Zij leren hiermee verschillende vaardigheden die nodig zijn om een onderneming op te zetten of verder uit te bouwen. Zo willen we de impact van proefdiervrij onderzoek op het gebruik van proefdieren vergroten en versnellen.

Voorwaarden

De Proefdiervrij Venture Challenge is gebaseerd op de reguliere Venture Challenge voor startende ondernemers, maar met een aangepast domein. Innovaties die in aanmerking komen voor de Proefdiervrij Venture Challenges moeten namelijk voldoen aan de volgende voorwaarden:

Het betreft een 100% proefdiervrije innovatie die ook geen gebruikmaakt van dieren die niet onder de Wet op de Dierproeven vallen. Dit betekent ook geen garnalen, fruitvliegjes etc., maar ook geen slachthuismateriaal.*

  • Het betreft een idee in o.a. de volgende sectoren: medisch, voedsel, cosmetica, farma, chemie- deze lijst is niet uitputtend.
  • De innovatie kan een aantoonbare impact genereren op proefdiergebruik. De vraag “welke impact kan de innovatie hebben op proefdiergebruik in het algemeen- op korte en/of langere termijn” moet met argumenten beantwoord kunnen worden.
  • Wanneer het in vitro methoden betreft, wordt bij voorkeur een FCS-vrij medium gebruikt.

*Eventueel gebruik van reeds bestaande proefdierdata is alleen mogelijk in overleg en in combinatie met humane data (bestaand of nieuw).

Registratie

Heb jij interesse? Hier vind je meer informatie over hoe je je kan aanmelden, hoe de aanmeldingen beoordeeld worden en meer.

Bron: Proefdiervrij

Challenge

‹ News overview