Meer Cohesie in de Wijk door Hechtere Samenwerking in Maarssen-Dorp

In Maarssen-Dorp leren zorg- en welzijnsprofessionals, vrijwilligers, de gemeente en ouderen elkaar steeds beter kennen. Hierdoor weten ze elkaar te vinden en kunnen ze beter samenwerken. Wat dat oplevert? Meer cohesie in de wijk, een prettige leefomgeving en ouderen die langer gelukkig thuis kunnen blijven wonen.

Samen werken voor en met ouderen

Corine van Maar is projectleider van Ontmoetingen in Maarsen-Dorp!:

“Met dit project willen we de samenwerking tussen de zorg- en welzijnsprofessionals verder versterken én de samenwerking met de ouderen. We betrekken senioren dan ook nadrukkelijk bij ons project. Het komende jaar richten we ons op twee onderwerpen: ontmoetingen in de wijk en een betere multidisciplinaire aanpak via een geriatrisch spreekuur.”

Interessante activiteiten in de wijk

“Samen met Leyden Academy of Vitality and Ageing onderzochten we de twee onderwerpen. Bij ontmoetingen in de wijk keken we niet alleen naar bingo, biljart en breien. Maar ook naar lezingen en discussies”, vertelt Tom Boon. Hij is betrokken bij het project vanuit zijn rol als voormalig voorzitter van de Adviesraad Sociaal domein van Stichtse Vecht en behoort tot de doelgroep. “Het blijkt dat het voor ouderen belangrijk is dat ze activiteiten in de buurt hebben die aansluiten op hun interesses.”

Professionals behandelen tegelijk een patiënt

Eugenie Hodes is huisarts in Maarssen-Dorp en kaderarts ouderenzorg: “We hebben hier al een multidisciplinair overleg. Dus waarom behandelen we patiënten dan niet met een multidisciplinair team, vroegen we ons af. Dat hebben we handen en voeten gegeven in het geriatrisch spreekuur. Meerdere professionals zien tegelijk een patiënt met een probleem op het gebied van ouderdom. Hierdoor kunnen we samen sneller stappen vooruit zetten met als doel dat patiënten langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.”

Subsidie voor onderzoek, invulling onderwerpen en wereldcafé

Ontmoetingen in Maarsen-Dorp! ontvangt subsidie vanuit het ZonMw-programma ‘Langdurige Zorg en Ondersteuning’. ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, en werkt samen met het programma Langer Thuis. Het doel van de subsidie is netwerken in de wijk ondersteunen om tot beter afgestemde zorg voor ouderen te komen. Er zijn drie fasen met verschillende subsidiemogelijkheden. Fase 1 is voor de ontwikkeling van initiatieven, fase 2 is voor de uitvoering en fase 3 voor de borging. Corine: “Wij zitten in fase 2. We gebruikten de subsidie voor het onderzoek, om invulling te geven aan de twee onderwerpen en voor een wereldcafé.”

In gesprek met elkaar

Tom: “Het wereldcafé was een succes! We organiseerden het onder andere voor zorgverleners, welzijnsprofessionals, de gemeente en ouderen. Tijdens deze avond leerden mensen elkaar kennen, kregen we feedback op de onderwerpen en werden de eerste ontmoetingen meteen al concreet. Daar zorgden de bibliotheek en Handje Helpen voor. De aanwezige ouderen vonden het interessant en waardeerden de interactieve bijeenkomst. Een mooie uitkomst. Want dit project doen we niet alleen voor, maar ook met ouderen.”

Wanneer is het project geslaagd?

Eugenie: “Als de twee onderwerpen, de ontmoetingen en het geriatrisch spreekuur, stevig staan en geborgd zijn voor de toekomst.” Corine: “Als er een groepsgevoel is ontstaan en de groep enthousiastelingen steeds groter wordt. Dan komen de samenwerking en de cohesie namelijk vanzelf.” Tom besluit: “Wanneer iedereen in Maarssen-Dorp zegt ‘Dat we dit niet eerder hebben bedacht’!

Bron: ZonMw

Old and young person

‹ News overview