Kamerbrief over Verkenning Nationaal Preventieakkoord Mentale Gezondheid

Staatssecretaris Blokhuis (VWS) informeert de Tweede Kamer over de resultaten van de verkenning naar een Nationaal Preventieakkoord Mentale Gezondheid.

Begin 2021 is er een motie aangenomen met het verzoek de mogelijkheden van een Nationaal Preventieakkoord Mentale Gezondheid te verkennen. In een onlangs gepubliceerde kamerbrief wordt de huidige stand van zaken met betrekking tot de mentale gezondheid in Nederland besproken. Vervolgens worden ook de stappen die in het kader van de motie zijn gezet aangekaart. Ook komen de vervolgstappen aanbod die nog moeten worden gezet om tot definitieve contouren van een Nationaal Preventieakkoord Mentale Gezondheid te komen. Diverse partijen, zoals zorg-, onderwijs-, patiënt- en wetenschappelijke organisaties zijn met elkaar in gesprek gegaan en er zijn twee bijeenkomsten georganiseerd om met deze organisaties de mogelijkheden en randvoorwaarden van een Nationaal Preventieakkoord Mentale Gezondheid te verkennen.

Gevolgen mentale klachten

Mentale klachten kunnen grote gevolgen hebben. Dit betekent niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook op maatschappelijk en economisch gebied. Minder geluk ervaren en minder presteren in dagelijkse activiteiten zijn voorbeelden van persoonlijke gevolgen. Jongeren met depressieve gedachtes slapen vaker slecht, hebben niet erg veel zin om te bewegen en vaak minder sociale contacten. In deze omstandigheden kan de depressie leiden tot vermoeidheid en het vatbaarder zijn voor ziektes en fysieke problemen. Volwassenen met mentale problemen hebben vaker lichamelijke klachten, kunnen minder goed voor hun kinderen zorgen en hebben minder (goede) sociale contacten. Eenzaamheid leidt onder andere tot een verhoogde kans op hart en vaatziekten, alzheimer en overlijden.

Wanneer de mentale gezondheid stabiel is, is de levensverwachting 15 tot 20 jaar langer vergeleken met mensen met een slechte mentale gezondheid.

Lees de hele Kamerbrief hier.

Bron: Rijksoverheid

Thinking

‹ News overview