Themabijeenkomst Citizen Science: de Uitdaging van Samenwerking

Het programma Citizen Science voor Gezondheid en Zorg (CS4GZ) verzorgde op 16 september een online themabijeenkomst. Deze bijeenkomst was gericht op subsidieaanvragers die een projectidee hebben ingediend. Voor de bijeenkomst waren twee interessante sprekers uitgenodigd: Margaret Gold, Coördinator van het Citizen Science Lab van de Universiteit Leiden en Els De Maeijer van Fontys Hogescholen en de Universiteit Tilburg (Tranzo). Tijdens hun inspirerende en interactieve sessies gingen zij in op de principes achter Citizen Science en belichtten zij duurzame samenwerking.

Wat is Citizen Science voor Gezondheid en Zorg?

Het doel van het programma Citizen Science voor Gezondheid en Zorg (CS4GZ) is het realiseren van creatieve, innovatieve en vooral ook duurzame oplossingen aan de hand van ‘burgerwetenschap’. In het programma CS4GZ nemen burgers het initiatief en hebben de leiding in alle fasen van onderzoek en innovatie. Daarbij ligt de focus op onderzoek en innovatie op het gebied van de eigen gezondheid en zorg, in samenwerking met onderzoekers, (zorg)professionals, ondernemers en indien relevant de overheid. De twee sprekers die virtueel te gast waren tijdens de themabijeenkomst, verzorgden presentaties om aanvragers te helpen hun definitieve subsidieaanvragen optimaal voor te bereiden.

Citizen Science lab

Margaret Gold is Coördinator van het Citizen Science Lab van de Universiteit Leiden. In haar presentatie besprak ze de belangrijkste principes achter Citizen Science. Burgers kunnen bijvoorbeeld een rol spelen in zowel het produceren, als in het verzamelen en analyseren van wetenschappelijke gegevens. In een interactief deel van Margaret‘s presentatie kwam vooral de vraag hoe het belang van burgers te borgen maar toch voldoende wetenschappelijke methodes te betrekken aan bod. Daarnaast waren de deelnemers benieuwd naar hoe zij samenwerking kunnen stimuleren. Benieuwd geworden? Margaret Gold deelt graag haar presentatie.

Innovatie en samenwerking

Els De Maeijer werkt als docent en onderzoeker op het gebied van innovatie en samenwerkingen bij Fontys Hogescholen en de Universiteit Tilburg (Tranzo). Haar aandachtsgebied is hoe mensen, bewust en onbewust, de samenwerking vormgeven in hoe ze met elkaar communiceren: “Communicatie is de schuld van alles. En tegelijkertijd de oplossing voor alles. Maar we hebben het er nooit over wat er dan precies gebeurt.” Ze belichtte het belang van openheid, maar ook dat die openheid niet vanzelfsprekend is in settings waar we vooral het beste van onszelf willen laten zien. Daarnaast toonde ze aan dat als je samen aan co-creatie wil doen, je ook oog moet hebben voor hoe onuitgesproken normen en waarden, rollen en identiteiten en samenwerkingsvormen in de onderlinge dynamiek naar boven komen. 

Belangrijke data voor het programma

De deadline waarop de betrokken projectgroepen hun definitieve subsidieaanvraag moeten indienen is vastgesteld op 9 november 2021. Op 18 en 19 januari 2022 volgt de commissievergadering met interviews met de aanvragers. De toekenningen worden op 22 februari bekendgemaakt. Een kick-off bijeenkomst is (onder voorbehoud) gepland voor 22 maart 2022. Wij wensen alle projectgroepen veel succes de komende tijd met het uitwerken van de definitieve subsidieaanvragen.

Bron: ZonMw

Citizen science

‹ News overview