Vraaggedreven Partnerschappen voor het KIC 2020-2023

Industriële en maatschappelijke partijen die de wetenschap willen uitnodigen te helpen bij het beantwoorden van hun kennis- en/of ontwikkelvraag kunnen tot 30 september 2021 hun initiatieven insturen. Publieke en private partijen, of een combinatie daarvan, kunnen met NWO een Partnerschap aangaan waarin ze de wetenschap uitdagen om te komen met innovatieve ideeën en antwoorden op hun kennis- en/of ontwikkelvraag. De partijen die zich melden financieren samen met NWO de call for proposals die wordt ontwikkeld.

Kennisoverdracht, kennisbenutting, vraagarticulatie, toepassing van de resultaten en maatschappelijke impact zijn gedurende het gehele proces van groot belang. Door te werken met een impact plan benadering wordt de maatschappelijke inbedding van de programma’s gedurende het hele proces geborgd en ontstaat er een sterk netwerk voor innovatie met impact en draagvlak voor toepassing van de uitkomsten van het onderzoek. Op deze manier levert het instrument Vraaggedreven Partnerschappen een belangrijke bijdrage aan het missiegedreven Topsectoren-en innovatiebeleid.

Interdisciplenaire samenwerking

Missiegedreven onderzoek vraagt om een integrale benadering, waarbij alfa-, bèta- en gamma-onderzoekers samenwerken en een vraagstuk vanuit verschillende disciplines benaderen. Alleen wanneer technologische en sociale innovatie hand in hand gaan, ontstaan succesvolle innovaties. NWO vraagt daarom expliciet aandacht voor interdisciplinaire samenwerking. In 2020 worden onderzoekers gestimuleerd om interdisciplinaire projectvoorstellen in te dienen; vanaf 2021 is de interdisciplinaire samenwerking een voorwaarde voor onderzoeksvoorstellen binnen de missiegedreven calls, met uitzondering van calls voortkomend uit de KIA Sleuteltechnologieën.

Tot 30 september 2021 kunnen partijen hun initiatieven insturen aan NWO. Voor meer informatie over en voor het formuleren van goede initiatieven is het raadzaam tijdig met NWO contact op te nemen via het Partnerschappenloket. Kijk voor meer informatie op de website van NWO

Bron: NWO

Logo

‹ News overview