RVS: de Rek is uit de Hoofdlijnakkoorden

“De zekerheid van kostenbeheersing is verleidelijk, maar staat op gespannen voet met noodzakelijke veranderingen in de zorg”, zo staat te lezen in het persbericht dat de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) publiceert naar aanleiding van haar advies over passende inzet van bestuurlijke akkoorden in de zorg. 

Het advies van de RVS is om de hoofdlijnakkoorden, afgesloten in 2012, niet in de huidige vorm opnieuw af te sluiten: de akkoorden zijn nu primair gericht op kostenbeheersing, waardoor er in de praktijk weinig verandering plaatsvond en er frictie ontstond. De oplossing ligt volgens de Raad in een mix van verschillende beleidsinstrumenten voor de domeinoverstijgende uitdagingen in de zorg.

Om nieuwe behandelingen sneller en beter van lab naar patiënt of praktijk te brengen, moeten we werk maken van oplossingen waarbij gezondheid, innovatie en betaalbaarheid hand in hand gaan. En als die niet binnen het huidige systeem passen, dan moet het op zijn minst bespreekbaar zijn om het systeem aan te passen. Door binnen het systeem eenzijdig op kostenbeheersing te focussen, dreigen innovatie en gezondheidswinst kind van de rekening te worden.

Door technologische innovaties zijn we steeds beter in staat om gezondheid op maat mogelijk te maken, het langetermijnperspectief. Om deze ambitie werkelijkheid te zien worden, is het zaak dat innovatieve koplopers hun weg weten te vinden van lab naar praktijk. Hierbij gaan de kosten vaak voor de baten uit. De RVS roept op om “op korte termijn te komen tot een langetermijnperspectief op de houdbaarheid van de zorg in brede zin”. Al maken wij er dan nóg liever “op gezondheid in brede zin” van.

Bron: HollandBIO, RVS

Arts

‹ News overview