Zorginstituut Publiceert Adviezen en Aanbevelingen voor Toekomstbestendig Pakketbeheer

Het Zorginstituut heeft onderzocht of de manier waarop het pakketbeheer uitvoert klaar is voor de toekomst. Een toekomst waarin door technologische innovaties meer geavanceerde en persoonlijke behandelingen mogelijk zijn. De wijze van beoordelen moet ook met de tijd meegaan. Afgelopen week publiceerde het Zorginstituut zijn bevindingen.

Het basispakket zorgt ervoor dat iedereen die in Nederland woont of werk recht heeft op goede zorg. Maar hoe zorgen we ervoor dat dit pakket de zorg bevat die we nodig hebben, van goede kwaliteit is en toegankelijke en betaalbaar blijft? Dit gaat onder andere door het pakketbeheer, wat Zorginstuut Nederland namens de overheid op zich neemt. Doordat de zorg verandert, moet het pakketbeheer mee veranderen om toekomstbestendig te blijven. 

Het Zorginstituut denkt het pakketbeheer te kunnen verbeteren door:

  • Betaalbaarheid nadrukkelijker op de maatschappelijke agenda te zetten, zowel die van individuele zorgvormen als die van de zorg in het algemeen;
  • Zich actiever als pakketbeheerder op te stellen in sectoren als de ziekenhuiszorg, geestelijke gezondheidszorg (ggz) en langdurige zorg;
  • Te zoeken naar manieren om beter om te gaan met onzekerheid in de beoordeling zodat meer maatwerk bij pakkettoelating mogelijk wordt.

Lees het hele rapport op de website van Zorginstituut Nederland.

Bron: HollandBIO

vooruit kijken

‹ News overview