Longkankerpatiënten Minder naar Ziekenhuis door CWZ-app

Longkankerpatiënten met de nieuwe thuismonitoring-app hoeven minder vaak naar het ziekenhuis. Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis heeft de thuismonitoring-app op 4 februari, wereldkankerdag, gelanceerd. De patiënten worden door de app op afstand gemonitord. Het CWZ heeft de thuis-app ontwikkeld in samenwerking met digitale partner Luscii.

Vinger aan de pols

Ongeveer 80 van de ruim 250 longkankerpatiënten zitten in fase I of II, dit wordt behandeld met bestraling of een operatie. Als na alle controles alles in orde is, komen patiënten eens in het jaar nog langs voor een controle. Met de CWZ thuis-app kunnen patiënten tussentijds ook in de gaten gehouden worden en kunnen zorgverleners indien nodig direct ingrijpen.

Zelf metingen invullen

Alle patiënten in stadium I of II, tot 2 jaar terug, ontvangen een mail om zich aan te melden voor de app. Al deze patiënten zullen nog 5 jaar gevolgd worden. Het is de bedoeling dat patiënten regelmatig metingen via de app invullen, zo kunnen de medewerkers de resultaten zorgvuldig monitoren en afwijkingen signaleren. “Voor ons als zorgverleners is het heel fijn om deze groep longkankerpatiënten met de app tussentijds goed te kunnen controleren. Bij klachten of zorgen over bijvoorbeeld aanhoudende hoest of pijn kunnen we nu direct contact opnemen en snel handelen indien nodig,” vertelt longarts Laura Vermeer.

Toekomst van e-health

De wens van Laura Vermeer is om een nog bredere app te maken, één die werkt voor alle stadia van longkanker. Zorgverleners merken dat patiënten e-health een prettige manier van werken vinden. Het medisch callcenter van CWZ heeft genoeg professionals die patiënten kunnen ondersteunen wanneer zij e-health gebruiken.

Bron: Health Valley

Smartphone

‹ News overview