Big investment in nano-medicine startup Cristal Therapeutics


Een groep investeerders steekt €12,8 mln in biotechbedrijf Cristal Therapeutics, dat nanobolletjes ontwikkelt om kankermedicijnen gericht in het lichaam af te leveren. De gerichte toediening — de nanobolletjes hopen zich op in de tumoren — moet de bijwerkingen verminderen. Daardoor kunnen patiënten naar verwachting ook grotere doseringen aan.

Investeerders zien veel potentieel in het bedrijf omdat de technologie van Cristal breed toepasbaar lijkt. ‘De nanobolletjes zijn te verbinden met allerlei geneesmiddelen’, zegt Edward van Wezel van Biogeneration Ventures. Deze investeringsmaatschappij boekte vorig jaar grote financiële successen met de verkoop van jonge biotechbedrijven Acerta en Dezima.

Ook andere investeerders prijzen de ‘flexibiliteit’ van de Cristal-technologie. Mark Krul van Aglaia Biomedical Ventures wijst erop dat meerdere medicijnen tegelijkertijd aan de nanobolletjes zijn te verbinden. Dat levert volgens hem bijzondere toepassingen op voor bijvoorbeeld immunotherapie, een nieuwe generatie medicijnen tegen kanker.

Geld voor extra onderzoek
Cristal zal het geld onder meer gebruiken voor extra onderzoek naar zijn belangrijkste kandidaatsmedicijn, Cripec docetaxel. Dat middel combineert de nanobolletjes met een bestaande chemokuur. Bij dierproeven en een eerste test op patiënten is aangetoond dat het medicijn veilig is. Nieuwe testen moeten meer duidelijkheid bieden over de effectiviteit.

Ceo Joost Holthuis van Cristal zegt ‘erg blij’ te zijn met het verse kapitaal en de komst van nieuwe gespecialiseerde investeerders. Het biotechbedrijf kan dankzij de financieringsronde zeker tot eind 2019 vooruit. Ruim twee jaar geleden haalde de onderneming €6 mln op.

Meer dan €10 mln voor start-ups
Het is de tweede keer dit jaar dat een medische start-up een bedrag van € 10 mln of meer ophaalt

Het is de tweede keer dit jaar dat een medische start-up een bedrag van €10 mln of meer ophaalt. Investeerders staken eerder deze maand €10 mln in Mytomorrows. Dat bedrijf wil artsen en patiënten toegang bieden tot nog niet goedgekeurde medicijnen. Financieringsmaatschappijen hebben afgelopen jaar veel geld opgehaald voor investeringen in startende bedrijven, vooral in de medische hoek.

Startende Nederlandse bedrijven slaagden er vorig jaar zeker vijf keer in om €10 mln of meer op te halen bij investeerders. In twee gevallen ging het om een medische start-up, in twee andere gevallen om een IT-bedrijf. De vijfde start-up (Bluebee) begeeft zich op het snijvlak van IT en biotechnologie.

Meer ervaren ceo
De technologie van Cristal Therapeutics laat volgens Holthuis tot nu toe duidelijk betere resultaten zien dan die van zijn handje vol concurrenten. ‘De anderen zijn verder gevorderd met hun onderzoek, maar onze technologie is superieur’, zegt Holthuis. ‘Onze medicijnen zijn stabieler, en daardoor langer werkzaam.’

Cristal Therapeutics is 2010 opgericht door Cristianne Rijcken en Holthuis. De technologie komt voort uit het promotieonderzoek van Rijcken in Utrecht. Het bedrijf verhuisde al snel naar Maastricht, nadat Limburgse investeerders geld in de onderneming staken. Op aandringen van investeerders nam Holthuis het stokje als ceo over van Rijcken, die nu chief scientific officer is.

De aanwezigheid van een ervaren ceo als Holthuis helpt volgens Krul van Aglaia om investeerders over de streep te trekken. ‘Joost is een echte dealmaker, die snapt wanneer je moet meebuigen en wanneer je je poot stijf moet houden.’ Holthuis was eerder ceo van het biotechbedrijf Octoplus.

Investeerders
Naast Aglaia treedt ook het Belgische investeringsfonds Droia Oncology Ventures toe als nieuwe aandeelhouder. Limburgse en Brabantse fondsen als Bom, Liof en Chemelot Ventures nemen eveneens deel aan de investeringsronde, net als het Utrecht University Holding. Investeringsfonds Thuja dat twee jaar geleden een belangrijk bijdrage leverde aan de toenmalige financieringsronde, stelt dit keer geen nieuw geld beschikbaar.

Bron: FD 19 jan 2017

Big investment in nano-medicine startup Cristal Therapeutics

‹ News overview