Start Projects Life Sciences & Health for Development fund

Vanuit het Fonds Life Sciences and Health for Development (LS&H4D) zijn begin 2015 9 projecten van start gegaan. De projecten verhogen de gezondheidsstatus van de armere bevolkingsgroepen in ontwikkelingslanden met innovatieve gezondheidstechnologieën.

De innovatieve technologieën richten zich op preventie, diagnostiek en behandeling van aandoeningen die zijn gerelateerd aan armoede en aan Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR).

Fonds LS&H4D
In de zomer van 2014 lanceerde de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking het Fonds Life Sciences and Health for Development. Het fonds wil ook nieuwe coalities stimuleren tussen Nederlandse en buitenlandse ondernemingen, non-gouvernementele organisaties en kennisinstellingen.

Selectie van aanvragen
Bij de sluiting van de aanvraagronde voor het fonds op 1 oktober 2014 waren er 16 aanvragen ingediend bij de uitvoerende organisatie RVO.nl. Van deze aanvragen richtte het merendeel zich op Afrikaanse landen (4x Kenia, 2x Ghana, 2x Rwanda, 2x Uganda, Nigeria, Ethiopië, Zuid-Afrika en Mozambique). Daarnaast waren er 2 aanvragen voor Indonesië en 1 voor Nepal.

Van de 16 aanvragen zijn er uiteindelijk 9 geselecteerd en 7 afgewezen. In totaal is er voor € 1.887.305 toegewezen aan projecten. De 7 afgevallen projecten waren niet compleet, pasten niet binnen het programma of waren van onvoldoende kwaliteit.

Gevarieerde projecten
De 9 geselecteerde aanvragen bestaan uit diverse projecten: 5 proofs of concept , 2 haalbaarheidsstudies, 1 demonstratieproject en 1 proof of principle. De projecten zijn heel gevarieerd, bijvoorbeeld:

  • ontwikkelen en testen van apparatuur voor het opsporen van aan zwangerschap gerelateerde aandoeningen;
  • verder ontwikkelen van een ademhalingsmonitor voor het snel herkennen van longaandoeningen bij jonge kinderen;
  • opzetten van e-healthplatform voor ziekenhuizen en gezondheidscentra;
  • inzetten van drones voor het leveren van medische hulp aan afgelegen gezondheidscentra.

Meer informatie op rvo.nl 

 

Start Projects Life Sciences & Health for Development fund

‹ News overview