Verbeterde immuun therapie voor aggressieve borst kanker

Next-generation T-cell therapy for novel solid cancer target

Adoptieve celtherapie (ACT) in een veelbelovende nieuwe vorm van immuuntherapie gericht tegen kanker waarin T-cellen (een type afweercel) van een patiënt worden verzameld, deze cellen worden genetisch aangepast zodat ze de tumor herkennen, waarna dit cel product wordt teruggegeven aan de patiënt. Patiënten met bloedtumoren worden succesvol behandeld met ACT. Echter, ACT is minder succesvol bij de behandeling van orgaantumoren, hetgeen te wijten is aan aanwezigheid van immuun-remmende mechanismen.

Het huidige consortium borduurt voort op een bestaande en enthousiaste samenwerking tussen Erasmus MC (EMC) en Pan Cancer T (PCT) welke heeft geresulteerd in de klinische ontwikkeling van ACT gericht tegen agressieve borstkanker.

In het huidige project wordt gebruik gemaakt van een EMC bevinding welke T-cellen weerbaarder maakt tegen de immuun-remmende mechanismen van orgaantumoren waardoor de T-cellen tumoren effectiever en langduriger kunnen vernietigen.

De doelstelling van dit project is de bevinding van EMC toe te passen op PCT’s ACT waardoor een nieuwe generatie 2-in-1 T-cel producten ontstaat, die ongeacht van het immuun-remmende milieu de tumoren beter kan aanvallen omdat de T cellen “fitter” zijn wat voor een langdurige anti-tumor respons kan zorgen. Binnen dit project zal het verbeterde T-cel product getest worden voor veiligheid en effectiviteit en zal een prototype klinisch product getest worden. Na een succesvolle afronding van dit onderzoeksvoorstel zal een klinische studie in agressieve borstkanker in gang gezet worden.

Een succesvolle uitkomst van dit project is het verbeteren van PCT’s T cel therapie met behulp van EMC waardoor een nieuwe generatie T-cel product voor een veilige en duurzame behandeling van kanker, welke mogelijk voor patiënten resulteert in gezondere levens en een kans deel te nemen aan de maatschappij. Dergelijke nieuwe T-cel producten zijn inzetbaar voor meerdere tumor types, waardoor het de verwachting is dat toegankelijkheid voor deze nieuwe therapie en industriële groei toeneemt.

Summary
Pan Cancer T and Erasmus MC are teaming up to develop next-generation adoptive T-cell therapy directed against aggressive breast cancer. The consortium combines genetically engineering T-cells to recognize a novel tumor target and at the same time provide T-cells with additional signals to overcome the hostile microenvironment of solid cancer.
Technology Readiness Level (TRL)
5 - 6
Time period
24 months
Partners