Inhibition of super-enhancers, a novel approach to treat Juvenile Idiopathic Arthritis

Targeting enhancers for the treatment of Juvenile Idiopathic Arthritis

Jeugdreuma is een ziekte die ongeveer 1/1000 kinderen treft en een grote invloed heeft op de kwaliteit van leven van opgroeiende kinderen. Jeugdreuma is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem uit balans is en het lichaam zelf aanvalt. Op dit moment zijn er wel medicijnen die de symptomen en gewrichtsschade door jeugdreuma kunnen verminderen, maar ze kunnen de ziekte nog altijd niet volledig genezen. Ze zijn daarbij duur en kunnen nogal wat bijwerkingen hebben. Er zijn dus genoeg redenen voor onderzoek naar nieuwe, betere alternatieven.

Wat we inmiddels wel weten is dat de aanmaak van een groot aantal (ontstekings-) eiwitten in de gewrichten bij jeugdreuma verstoord is. Eiwitten die de ontstekingen bevorderen worden teveel gemaakt, terwijl ontstekingsremmende eiwitten juist te weinig worden geproduceerd. Het onderzoeksteam van dit project gelooft dat als we beter begrijpen hoe dit proces precies werkt en hoe dit verstoord is bij jeugdreuma patiënten, we effectievere medicijnen kunnen ontwikkelen om de ziekte beter aan te pakken en mogelijk zelfs te genezen.

In ons lichaam reguleren verschillende processen de aanmaak van (ontstekings) eiwitten. Een belangrijk mechanisme wordt aangestuurd door “enhancers”. Enhancers zijn te beschrijven als een soort volumeknoppen in het DNA. Hoe hoger deze volumeknoppen staan hoe meer van het gerelateerde eiwit gemaakt wordt. Wij denken dat de enhancers die ontstekingseiwitten reguleren in afweercellen van jeugdreuma patiënten “te hard” aanstaan. De hyperactieve enhancers kunnen leiden tot een verhoogde aanmaak van ontstekingseiwitten en zo bijdragen aan de ziekte/chronische ontsteking. Het remmen, ofwel zachter zetten, van deze enhancers zou de ziekte dus kunnen verminderen.

Summary
It was shown that the enhancers (DNA elements that control gene expression) are altered in patients with juvenile arthritis. Together, the UMC Utrecht, GlaxoSmithKline, and the Dutch Arthritis Society will explore whether manipulation of enhancers can be used to improve the treatment options for patients with juvenile arthritis.
Technology Readiness Level (TRL)
-
Time period
36 months
Partners
Logo
Logo
Logo