Ondernemershighlight Judith Vivié (Single Cell Discoveries)

Ze zeiden dat het bloed, zweet en tranen zou kosten en dat was ook zo.

Innovaties met impact ontwikkelen, dat is wat de biotech drijft. In de sector vind je een keur aan bevlogen ondernemers die niet op hun handen kunnen zitten. Het vergt veel doorzettingsvermogen om die stevige ambities te realiseren. De ontwikkeling van biotech innovaties duurt namelijk jaren en is vol risico’s. Waarom begin je er dan toch aan, en nog belangrijker, hoe houd je het als ondernemer vol?

Na haar Masteropleiding stond Judith Vivié voor de bekende vraag: ga ik verder de wetenschap in en een PhD doen of kies ik een ander pad? Gelukkig diende zich een duidelijke richting aan: “Binnen het Hubrecht Institute, Developmental Biology and Stem Cell Research kreeg ik de kans om met het opzetten van een Single Cell Facility mijn passie voor wetenschap en laboratoriumwerk voort te zetten, en tegelijkertijd ook mensen te helpen.” Het succes van de faciliteit en de grote vraag naar hun diensten legde de basis voor de oprichting van Single Cell Discoveries in 2018, samen met Mauro Muraro.

Judith was toen zij begon met Single Cell Discoveries pas 26 jaar, iets wat haar nooit heeft tegengehouden in haar keuze om voor het ondernemerschap. Wel kwam ze de nodigde obstakels tegen: “Bij heel veel van de kleine stappen die je zet als ondernemer, loop je telkens tegen de lamp en moet je leren van je fouten.” Hoewel Judith geen ervaring had met het runnen van een bedrijf en wat daar allemaal bij komt kijken, had ze als jonge ondernemer wel een gunfactor en maakte ze dankbaar gebruik van hulp uit verschillende hoeken. Zo hielp bijvoorbeeld Oncode Institute met ervaring, netwerk en een kleine lening.

Onder het ondernemerschap van Judith en Mauro is Single Cell Discoveries in slechts zes jaar tijd uitgegroeid van een startend bedrijf met twee oprichters in 2018 tot een bloeiende onderneming met 37 werknemers in 2024. En zoals het gaat met snelgroeiende organisaties, verandert er dan snel en veel. “We hebben moeten leren om niet door elk brandje afgeleid te raken, maar echt on the business te blijven zitten en te bepalen waar we heen moeten met zijn allen.”

Die snelle groei bracht ook andere gevolgen met zich mee, of zoals Judith het verwoordt: “Alle mogelijke vormen van groeipijn die beschreven staan zijn bij ons langsgekomen”. Een fysieke vorm van die groeipijn kwam tot uiting in de zoektocht naar een nieuw, eigen lab en kantoorruimte. De zoektocht bleek uitdagender dan verwacht, maar met een portie out-of-the-box ideeën, een meedenkende investeerder en een flinke dosis doorzettingsvermogen werd een pand zonder labfaciliteiten omgetoverd tot een ideale locatie voor verdere groei van Single Cell Discoveries. Al ging dat, zoals vaak in de biotech, niet zonder slag of stoot: “Ze zeiden dat het bloed, zweet en tranen zou kosten en dat was ook zo.”

Bron: hollandbio

Ondernemershighlight Judith Vivié (Single Cell Discoveries)

‹ News overview