Maak kennis met onderzoek naar microplastics

Het consortium MOMENTUM 2.0 en 7 aanvullende projecten onderzoeken tot medio 2025 de effecten van micro- en nanoplastics op onze gezondheid. De projectleiders vertellen in een korte video waar hun onderzoek over gaat.

Plastic afval in de oceanen, rivieren, bodem en lucht kan afbreken tot kleine deeltjes. De gezondheidseffecten van deze micro- en nanoplastics zijn grotendeels nog onbekend. Projecten binnen het programma Microplastics & Health onderzoeken deze effecten en ontwikkelen strategieën om ze te beperken.

MOMENTUM 2.0

In 2018 zijn 15 éénjarige doorbraakprojecten gefinancierd. Deze projecten gaven inzicht in het effect van micro- en nanoplastics op cellen en weefsels. Sinds 2021 zetten 14 van deze projecten hun baanbrekende onderzoek voort in het Microplastics and Human Health Consortium ‘MOMENTUM’. 

Eind 2023 heeft MOMENTUM vervolgfinanciering ontvangen, waarmee ze onder de naam MOMENTUM 2.0 vervolgonderzoek uitvoeren. Dit moet in 2025 leiden tot nieuwe kennis, en een nieuw overzicht van de volgende cruciale stappen op het gebied van microplastics en gezondheidsonderzoek. 

MOMENTUM 2.0 stelt zich voor

Naast MOMENTUM 2.0 zijn er 7 aanvullende projecten gefinancierd in 2023. Elk project focust op één van de volgende thema’s: microplastics in het milieu, consumentengedrag, interventies, of gestandaardiseerde onderzoeksmethoden. Hieronder stellen de projecten zich voor.

Microplastics in het milieu

Microplastics kunnen via voedsel en drinkwater in ons lichaam terecht komen. Wat daar de effecten van kunnen zijn, wordt onderzocht door de volgende 2 projecten:

Food for thought

De Food for thought studie onderzoekt de microplastics die in gewassen terecht komen vanuit de bodem. Ze meten de hoeveelheid plastic deeltjes in planten en planteneters, en kijken of deze kunnen worden overgedragen via de voedselketen naar de mens.

(Micro)2 corona

Het project (Micro)2 corona kijkt naar het effect van biocorona op de opname van microplastics in menselijke darmen. Deze biocorona wordt gevormd wanneer moleculen in bijvoorbeeld ons voedsel, maag en darmen aan plastic deeltjes vast plakken.

Consumentengedrag en interventies

Psychologische factoren kunnen invloed hebben op het consumentengedrag rondom microplastics. De volgende 2 projecten gaan hiermee aan de slag door interventies te ontwikkelen:

Microplastics and Citizens

Onderzoekers van het project Microplastics and Citizens ontwikkelen een interventie die mensen aanmoedigt om zelf minder microplastics te veroorzaken, of zich te beschermen tegen microplastics.

FLES

De FLES-studie onderzoekt microplastics in moedermelk en flesvoeding. Ook kijken de onderzoekers bij welke babyflesjes en bereidingstechnieken baby’s zo min mogelijk microplastics binnenkrijgen.

Gestandaardiseerde onderzoeksmethoden

Om de effecten van micro- en nanoplastics te onderzoeken, hebben we effectieve methoden nodig om de plastic deeltjes te meten. De volgende 3 projecten gaan hieraan bijdragen:

ATHENA

Het project ATHENA gaat tools ontwikkelen die blootstellings- en effectgegevens van microplastics standaardiseren. Hiermee kunnen verschillende databronnen worden gebruikt om de risico’s van microplastics voor de mens in te schatten.

Py-Harmony

Onderzoekers van het project Py-Harmony ontwikkelen een verbeterde methode om micro- en nanoplastics te meten en identificeren in verschillende milieucompartimenten, zoals bodem, water en lucht.

MLIdent

De MLIdent studie gaat een sterkere methode ontwikkelen om micro- en nanoplastics nauwkeuriger te kunnen meten en karakteriseren in verschillende matrices, zoals het bloed.

Bron: ZonMw

Maak kennis met onderzoek naar microplastics

‹ News overview