SUL-238: Een baanbrekend ‘first-in-class’ geneesmiddel tegen mitochondriële dysfunctie bij meerdere chronische aandoeningen

De afgelopen weken zijn de eerste doseringen van SUL-238 toegediend aan gezonde vrijwilligers in een Fase I-studie. Dit is een belangrijke mijlpaal in de klinische ontwikkeling van dit nieuwe, 'first-in-class' geneesmiddel met potentiële toepassingen in Alzheimer, hartfalen, chronisch nierfalen, pulmonale arteriële hypertensie, chronische obstructieve longziekte (COPD), acute nierschade en sepsis. SUL-238 heeft een werkingsmechanisme in de mitochondriën om de energiebalans weer in evenwicht te brengen, wat nieuw is. In deze Fase I-studie worden de veiligheid, verdraagbaarheid en farmacokinetiek van enkele en meerdere doses SUL-238 bij mensen onderzocht als eerste stap naar de patiënt. 

Samenwerkingen

De ontwikkeling van SUL-238 is ontstaan uit het onderzoek naar beschermende mechanismen die worden gebruikt tijdens de winterslaap. Verdere ontwikkeling van SUL-238 binnen Sulfateq heeft geprofiteerd van verschillende publiek-private en zakelijke partnerschappen, gestimuleerd door de innovatieve levenswetenschappelijke omgeving in Groningen, waar alle disciplines voor medicijnontwikkeling aanwezig zijn. SUL-238 is ontstaan in Groningen uit de nauwe samenwerking tussen de onderzoeksgroep van Prof. Dr. Rob Henning (UMCG) en Sulfateq, met hulp van Symeres en Ardena. Vervolgens is SUL-238 in de vroege preklinische stadia getest door tal van academische afdelingen, waaronder die van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en het Erasmus MC Rotterdam. De laatste fase van de preklinische ontwikkeling van SUL-238 werd versneld door een onderzoekssamenwerking tussen Sulfateq en het Turkse farmaceutische bedrijf GEN İlaçveSağlıkÜrünleriSanayi veTicaret A.Ş. (GEN), waardoor de laatste farmacokinetische en veiligheidsevaluatiestudies en klinische geneesmiddelformulering konden worden uitgevoerd. 

Over SUL-238

SUL-238 is een uniek klein molecuul ontwikkeld om de functie van de energievoorziening van de cel, de mitochondriën, te verbeteren. Dankzij dit mechanisme kan SUL-238 de mitochondriële functie herstellen en de progressie van chronische ziekten waarbij mitochondriële dysfunctie een rol speelt verminderen. Een positieve preklinische 'proof-of-concept' van de werking van SUL-238 is verkregen in diermodellen voor de ziekte van Alzheimer, hartfalen, chronisch nierfalen, pulmonale arteriële hypertensie, chronische obstructieve longziekte, acute nierschade en sepsis. Verder heeft SUL-238 alle veiligheidsonderzoeken doorstaan die vereist zijn door regelgevende instanties op het gebied van geneesmiddelen zoals de European Medicines Agency (EMA) en de Food and Drug Administration (FDA). 

Lees hier het artikel in het Dagblad van het Noorden

Bekijk de website van Sulfateq voor meer informatie!

SUL-238: Een baanbrekend ‘first-in-class’ geneesmiddel tegen mitochondriële dysfunctie bij meerdere chronische aandoeningen

‹ News overview