Etnische en sociaal-culturele diversiteit in wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek is het belangrijk om rekening te houden met etnische en sociaal-culturele verschillen. Dit helpt bij het identificeren van risicogroepen en het verbeteren van de zorg. Het verzamelen van deze gegevens moet wel een duidelijk doel dienen, anders kan het de privacy van mensen schaden. Om meer bewustzijn voor dit belangrijke thema te creëren is binnen het ABOARD project een informatieblad gemaakt. 

Bekijk het informatieblad

Het informatieblad is gemaakt door onderzoeker Najoua Lazaar van het Erasmus MC in samenwerking met Jennifer van den Broeke en Carolien Smits van Pharos. Najoua Lazaar houdt zich bezig met cultuursensitieve zorg en dementiediagnostiek. Ook kijkt ze naar hoe een diverse doelgroep betrokken kan worden bij wetenschappelijk onderzoek. Pharos is een landelijk expertisecentrum dat bijdraagt aan het terugdringen van grote gezondheidsverschillen. 

Vragen

Mocht je na het lezen nog vragen hebben of advies willen, dan kun je contact opnemen met ons via onderzoek@alzheimer-nederland.nl

ABOARD

ABOARD is een grootschalig onderzoeksproject dat wordt uitgevoerd door een landelijk, multidisciplinair consortium. ABOARD, voluit A Personalized Medicine Approach for Alzheimer’s Disease, werkt aan een toekomst met gepersonaliseerde diagnostiek, predictie en preventie van Alzheimer. In ABOARD bundelen meer dan 30 publieke en private partners hun krachten. 

Lees meer over ABOARD

Bron: Alzheimer Nederland

Etnische en sociaal-culturele diversiteit in wetenschappelijk onderzoek

‹ News overview