Drie projecten toegekend voor onderzoek naar realisatie, versnelling en opschaling van missiegedreven innovatie

Binnen de KIC Missie-call ‘Realisatie, versnelling en opschaling van missiegedreven innovatie’ is aan drie projecten financiering toegewezen. Interdisciplinaire consortia van kennisinstellingen, private en publieke partners gaan, in samenhang met de faciliterende coördinatiestructuren en systeemcondities, onderzoek doen naar de bruikbaarheid en toepasbaarheid van methodieken, modellen, werkvormen en/of tools voor de versnelling en opschaling van missiegedreven innovatie.

Klimaatverandering, cybersecurity, vergrijzing: het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid (MTIB) van de Nederlandse overheid agendeert grote maatschappelijke uitdagingen. De selectie en toepassing van passende methoden, modellen, werkvormen of tools om het MTIB te laten slagen is echter complex en contextafhankelijk. Zo is bijvoorbeeld vaak niet duidelijk welke methoden, modellen, werkvormen of tools daadwerkelijk effectief of schaalbaar zijn in een bepaalde context. Tegelijkertijd mist kennis over systeemcondities en factoren die missiegedreven innovatie faciliteren.

Hoe kunnen bijvoorbeeld randvoorwaarden zoals financiering, draagvlak, en wet- en/of regelgeving zó ingericht worden dat zij missiegedreven innovatie en de realisatie van maatschappelijk verdienvermogen ondersteunen? Met deze systeemaanpak beogen de toegewezen projecten in de KIA Maatschappelijk Verdienvermogen bij te dragen aan de realisatie, versnelling en opschaling van innovaties voor maatschappelijke uitdagingen binnen de KIA’s Landbouw, Water & Voedsel, Veiligheid en Gezondheid & Zorg.  

De toegewezen projecten op alfabetische volgorde van projecttitel zijn:

Responsible scaling of data-driven approaches for enhancing mental health care
Hoofdaanvrager: dr. W.P.C. Boon (Utrecht University)

Er zijn veel urgente uitdagingen in de gezondheidszorg, zoals de noodzaak van verbeterde toegankelijkheid en gepersonaliseerde diagnose. Digitale innovatie is cruciaal, maar opschalen brengt uitdagingen met zich mee door diverse organisatorische contexten en maatschappelijke zorgen. Het voorstel beoogt dit aan te pakken door verantwoorde opschalingsmethoden te ontwikkelen via participatief onderzoek, waarbij wordt gezorgd voor afstemming met regelgeving, gebruikerspraktijken en maatschappelijke waarden. Het project richt zich op twee gevallen in de geestelijke gezondheidszorg, waarbij een toolkit en trainingsmateriaal worden gecreëerd voor brede maatschappelijke en economische impact bij het opschalen van digitale innovatie in de geestelijke gezondheidszorg en in bredere gezondheidszorg.


SCRIPT: Scripting Criminal processes: Review and Implementation of Practical Tools
Hoofdaanvrager: dr. T. van Ruitenburg (Avans University of Applied Sciences)

Georganiseerde misdaad brengt de samenleving ernstige schade toe. Om dit aan te pakken is het noodzakelijk om zicht te houden op de modus operandi van criminelen en moeten publieke en private organisaties continu innoveren. Het SCRIPT-onderzoeksprogramma stimuleert dit proces door de methode crime scripting te realiseren, versnellen en op te schalen. SCRIPT stelt de samenleving in staat om de strijd tegen georganiseerde misdaad te versterken door meer inzicht te krijgen in illegale activiteiten en criminele geldstromen met behulp van nieuwe en betere data. Op deze manier draagt het onderzoeksprogramma bij aan effectievere interventies tegen de georganiseerde misdaad.


STURDI-Water: Storage, Upgrade, Reuse and Distribution of Water in regional collaborative networks
Hoofdaanvrager: dr. ir. H.J. Cappon (Hogeschool Zeeland)

Extremer weer en verzilting zorgen ervoor dat zoetwaterbeschikbaarheid onder druk staat in deltagebieden. Een robuust zoetwatersysteem is noodzakelijk voor landbouw, industrie, natuur en toerisme en zorgt daarmee voor een leefbare delta. Technische oplossingen zijn reeds succesvol op pilot-schaal getest, maar er zijn voor implementatie nog een aantal uitdagingen, zoals een gebrek aan de juiste beleidsinstrumenten, wettelijke beleidskaders, financiële en economische stimulansen en een bestuurlijk samenwerkingsverband voor het managen van zoetwatervraag en -aanbod. STURDI-Water heeft als doel om geintegreerd zoetwaterbeheer te realiseren middels een centrale, regionale waterbank om vraag en aanbod, opslag en waterbehandeling op elkaar af te stemmen.


NWO-KIC: innovatieprogramma’s in het kennis- en innovatieconvenant
NWO ontwikkelt innovatieprogramma’s gericht op de maatschappelijke uitdagingen van Nederland met het doel impact te realiseren voor de economie, mens en samenleving. In deze programma’s ligt de nadruk op samenwerking tussen kennisinstellingen, private partijen en overheid. De resultaten dragen daarmee bij aan het realiseren van economische kansen. Essentieel is daarom dat private partijen investeren in elk onderzoeksproject.

Over het KIC

Bron: NWO

Drie projecten toegekend voor onderzoek naar realisatie, versnelling en opschaling van missiegedreven innovatie

‹ News overview