Beter leven voor diabetespatiënten dankzij kunstmatige alvleesklier

Dankzij de uitvinding van een kunstmatige alvleesklier van Inreda Diabetic, opgericht door de Nederlandse Robin Koops, kunnen mensen met diabetes in de eigen leefomgeving zichzelf makkelijker behandelen. Dat is de conclusie van een onderzoek naar de Nederlandse uitvinding dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad The Lancet. Dit kunnen ze zonder de hoeveelheid insuline voor toediening te hoeven berekenen, de insuline te spuiten en de koolhydraten te tellen. Dit levert mensen met diabetes type 1 meer vrijheid, een betere kwaliteit van leven op en verbetert hun bloedsuikerwaarden.

De kunstalvleesklier is een slim systeem dat niet alleen meet, maar ook weet wanneer insuline en glucagon moeten worden toegediend. Het leest de bloedsuikerwaarden uit en kan de hormonen insuline en glucagon dan toedienen. Hierdoor is de kunstalvleesklier de enige bi-hormonale pomp ter wereld waarin alle reguleringscomponenten geïntegreerd zijn. Hierdoor wordt het mogelijk om iemands bloedglucose binnen nauwere grenzen te houden dan tot nu toe bereikt kon worden.

Uitvinder Robin Koops

Uitvinder Robin Koops, die zelf ook diabetes heeft, ontwikkelde een kleine 20 jaar geleden het eerste prototype van de kunstalvleesklier in zijn schuur. Koops draagt de kunstmatige alvleesklier zelf al een aantal jaar, net als zo'n honderd proefpersonen. Sinds april 2021 is Robin Koops commissielid van het programma Citizen Science voor Gezondheid en Zorg (CS4GZ) van ZonMw en Health~Holland.

De kunstalvleesklier zou voor een grote groep mensen een definitief einde kunnen betekenen van het steeds moeten meten van bloedglucosewaarden en het spuiten van insuline. Uit het onderzoek blijkt dat dankzij deze uitvinding de bloedsuikerwaarden van diabetespatiënten gemiddeld zes uur langer binnen de streefwaarden blijven vallen. Daarnaast gaven de patiënten ook aan dat ze in het dagelijks leven minder ervaren van hun ziekte.

Onderzoek

Tot nu toe leveren de onderzoeken uit afgelopen rondes positieve resultaten op. Met een Veelbelovende zorg-subsidie van bijna € 10 miljoen van Zorginstituut Nederland en ZonMw, startte 12 Nederlandse ziekenhuizen in 2021 onder leiding van UMC Utrecht wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek in The Lancet is het eerste grootschalige onderzoek waar meer dan 75 mensen mee deden. In september 2023 is een nieuw onderzoek begonnen waarin ook een controlegroep mee doet.

Draagbare kunstmatige alvleesklier

‹ News overview