Terugblik op de geslaagde RSNN lunch webinar "Klinisch Onderzoeksklimaat in Nederland"

Op 8 februari 2024 organiseerde het RSNN in samenwerking met Dutch Clinical Research Foundation (DCRF) en andere stakeholders een lunch webinar met meer dan 160 deelnemers. Onderwerp van de webinar waren de resultaten van de in oktober gehouden RSNN Expert Meeting over het "Klinisch Onderzoeksklimaat in Nederland". 

De opname van de webinar en de presentatieslides zijn onderaan dit bericht beschikbaar.

Tijdens de webinar gaven drie sprekers presentaties over belangrijke bepalende factoren uit de eerder gepubliceerde EU benchmark op dit gebied: 

Walter de Kok (IQVIA) - Ease of conducting trials: 200 dagen vs 50 dagen study start-up
Walter de Kok belichtte als eerste spreker de vraag hoe Nederland scoort op het gebied van tijdslijnen voor klinisch onderzoek en waar kansen liggen om dit te verbeteren. Het Franse model, waarbij een standaard contract en centrale budgetonderhandelingen tot een enorme versnelling van opstarttijden hebben geleid,  biedt mogelijk aanknopingspunten hiervoor.

Louise Veltrop-Duits (CCMO) - Patient participation: patiënt als partner in klinisch onderzoek
De tweede spreker, Louise Veltrop-Duits, ging in op de vraag hoe we patiënten in meer fases en actiever kunnen betrekken als partner in klinisch onderzoek en welke voordelen dit met zich meebrengt. Daarna volgde uitleg over wat de doelen en gerealiseerde resultaten zijn binnen het in 2022 gestarte CCMO Programma Patiëntenparticipatie.

Arnon Kater (Amsterdam UMC) - Academic Excellence: kanaliseren topinstituten voor effectieve samenwerking
De laatste spreker tijdens de webinar, Arnon Kater, gaf een presentatie over de opzet en rol van stichting HOVON (Hemato-Oncologie voor Volwassenen Nederland) voor patiënten met een hematologische ziekte. De missie van HOVON daarbij is om de meest optimale behandeling en zorg na te streven door gezamenlijk onderzoek te doen. Ook ging hij in op het belang van bredere samenwerking met nationale en internationale onderzoeksnetwerken om klinisch onderzoek te verbeteren.

De aansluitende discussie werd geleid door Sophie Huiskes-Berends (Lygature/RSNN). Hierbij werd door de sprekers ingegaan op vragen en opmerkingen van deelnemers die tijdens de webinar waren verzameld.

Tot slot werd de webinar afgesloten door Bart Scheerder (DCRF) die de plannen voor een Nationaal Actie Plan Klinisch Onderzoek presenteerde.

Ze kijken terug op een geslaagde webinar met veel interactie en verhelderende inzichten. De opname van de webinar en de presentatieslides van de sprekers zijn hieronder beschikbaar.

Presentatieslides in pdf: link

Bron: RSNN

Terugblik op de geslaagde RSNN lunch webinar "Klinisch Onderzoeksklimaat in Nederland"

‹ News overview