Kamerbrief over vervolg implementatie zorgcoördinatie

Minister Helder (VWS) informeert de Tweede Kamer over het vervolg van het implementatieplan zorgcoördinatie.

Het belang van zorgcoördinatie

De zorg moet voor iedereen in Nederland betaalbaar, toegankelijk en van goede kwaliteit zijn. Ook in het licht van de toenemende schaarste van personeel en middelen. Dat vraagt om een goede onderliggende organisatie van de zorgketen in brede zin. Voor de acute zorg is zorgcoördinatie een belangrijk middel om bij te dragen aan deze toegankelijkheid. Door middel van eenduidige triage met een brede blik en een breder palet aan in te zetten zorgvormen in combinatie met inzicht in de beschikbare zorgcapaciteit moet zorgcoördinatie ervoor zorgen dat de patiënt met een (niet-levensbedreigende) acute zorgvraag op het juiste moment de juiste zorg, op de juiste plek, van de juiste zorgverlener ontvangt.  Dit is erop gericht dat dit leidt tot:  

  • Een toename van de kwaliteit van zorg, doordat de patiënt direct naar de juiste zorgverlener wordt geleid.
  • Het verminderen van de druk op de acute zorg en het verbeteren van de toegankelijkheid door inzicht in capaciteit. Hierdoor kan schaarse capaciteit beter worden benut.
  • Een efficiëntere inrichting van het triageproces waardoor schaars personeel optimaal wordt ingezet. Ook worden zorgverleners die zoekende zijn naar een passende plek voor hun patiënt hiermee ontlast.
  • Een verbetering in het werven en behouden van personeel, door het positieve effect van (door)ontwikkeling van functies binnen zorgcoördinatie

Zorgcoördinatie is dan ook een belangrijke pijler voor een duurzaam toegankelijke en kwalitatief sterke acute zorg en een drager van de gewenste samenwerking tussen partijen in de acute zorgketen. Daarnaast draagt zorgcoördinatie bij aan betere doorstroming in de gehele zorgketen. 

Totstandkoming van het implementatieplan

Aan de hand van de kennis die is opgedaan met de pilots zorgcoördinatie is door veldpartijen gezamenlijk het Advies Landelijke Inrichting Zorgcoördinatie3 opgesteld. Mede op basis van deze adviezen zijn in de Kamerbrief van 12 mei 2023 en de brief van oktober 20234 aan partijen de inhoudelijke kaders en uitgangspunten geschetst, evenals een doorkijk naar de inrichting van zorgcoördinatie. Om het vervolg van zorgcoördinatie nader uit te werken, is het implementatieplan zorgcoördinatie opgesteld. De uitkomsten van de pilots, het adviesrapport, gesprekken met betrokkenen bij zorgcoördinatie en de inhoudelijke kaders en uitgangspunten uit de brieven vormen hierbij de basis. Daarnaast zijn interviews afgenomen met (beroeps)professionals vanuit brancheverenigingen, beroepsverenigingen, uitvoerende organisaties en kennisinstituten. Tevens is een klankbordgroep van koepel- en brancheorganisaties betrokken om de inhoud van het plan te toetsen en de projectstructuur voor implementatie te schetsen. Bij het opstellen van het implementatieplan is er onafhankelijke projectondersteuning geweest van bureau IG&H. 

Lees hier de gehele kamerbrief over vervolg implementatie zorgcoördinatie

Bron: Rijksoverheid

Kamerbrief over vervolg implementatie zorgcoördinatie

‹ News overview