Internationaal onderzoeksproject "STAY" biedt inzicht in verband tussen aminozuren, gewicht en gezondheid

In een wereld waar overgewicht en obesitas wereldwijd toenemen, hebben onderzoekers onder leiding van Dr. Kjetil Retterstøl (University of Oslo) zich verenigd in het internationale STAY-project. Hun doel? Het verkennen van de verbanden tussen zwavelhoudende aminozuren, energiemetabolisme en obesitas. De Nederlandse hoofdonderzoeker Dr. Marleen van Greevenbroek van Maastricht University vertelt hieronder meer over de samenwerking en de resultaten.

In de zoektocht naar oplossingen heeft een internationaal team van onderzoekers samengewerkt aan het project "Sulfur Amino Acids, Energy Metabolism, and Obesity" (STAY). In dit project onderzoeken partners van de Universiteit van Oslo, Maastricht University en de Charles Universiteit in Praag het verband tussen zwavelhoudende aminozuren, energiemetabolisme en obesitas.

Internationale samenwerking in uitdagende tijden

Het STAY-project begon midden in de coronalockdown, maar dit bleek geen obstakel te zijn voor de samenwerking tussen de onderzoekers. Tijdens de eerste 1-1.5 jaar vond het overleg tussen de onderzoekers online plaats. Pas na ongeveer 2 jaar ontmoetten alle betrokkenen elkaar persoonlijk in Oslo. De fysieke ontmoetingen, zoals het verblijf van de Noorse Post-Doc-onderzoeker in Maastricht en vice versa, optimaliseerden de samenwerking verder.

Dr. van Greevenbroek: "Ondanks de start van het project in het midden van de corona lockdown is de samenwerking uitstekend verlopen. De goede organisatie van het project door de hoofdaanvrager, de Noorse onderzoeksgroep, heeft daar een belangrijke rol in gespeeld."

Aansluitende kennis

Ook de activiteiten en resultaten van de partners sloten goed op elkaar aan. Dr. van Greevenbroek benadrukt: "Dit komt mede omdat de kennis en ervaring van de onderzoeksgroepen elkaar aanvullen. Dit was dan ook een belangrijke reden om gezamenlijk het STAY-consortium te vormen."

Maastricht University heeft bijvoorbeeld een onderzoek uitgevoerd naar gezondheid en diabetes bij ongeveer 9.000 deelnemers, waarbij ze de relatie tussen zwavelhoudende aminozuren in voeding en gewicht en gezondheid onderzochten. In Oslo werden deelnemers verdeeld in groepen met verschillende diëten, waaronder een dieet met weinig zwavelhoudende aminozuren, om het directe effect van deze aminozuren op gewicht en stofwisseling te onderzoeken. De onderzoekers in Praag voegden waardevolle gegevens toe door gespecialiseerde metingen van de afbraakproducten van zwavelhoudende aminozuren uit te voeren. Een opvallend aspect van het STAY-project is de complementariteit van de activiteiten en resultaten van de partners.

Resultaten en aanbevelingen toekomst

Een van de daaruit resulterende bevindingen was dat de verwachte correlatie tussen de inname van zwavelhoudende aminozuren en urine niet altijd aanwezig was. Dr. van Greevenbroek merkt op: "Het lijkt er dus op dat de betekenis van de hoeveelheid zwavelhoudende aminozuren anders, en mogelijk complexer, is dan een directe weerspiegeling van het voedingspatroon."

Wat kunnen we tot nu toe concluderen uit de resultaten van het STAY-project? "Het is nog te vroeg om concrete aanbevelingen te doen op basis van onze resultaten," benadrukte Dr. van Greevenbroek. "We zien bijvoorbeeld dat een grotere inname van zwavelhoudende aminozuren via de voeding samengaat met meer ophoping van vet in het lichaam. Maar met de informatie die we tot nu toe hebben, kunnen we nog niet met zekerheid zeggen of dit een directe oorzaak van vetophoping is. Daarom is het op dit moment nog niet mogelijk te zeggen of een verlaging de hoeveelheid zwavelhoudende aminozuren in het dieet van een persoon daadwerkelijk zal leiden tot gewichtsverlaging en/of verbetering van gezondheid van dat individu."

Vervolg

Het STAY-project toont aan dat internationale samenwerking en gedeelde kennis cruciaal zijn in de zoektocht naar antwoorden op complexe gezondheidsvraagstukken. Hoewel er nog veel te ontdekken is over de rol van aminozuren in obesitas, zijn deze onderzoekers vastbesloten om door te gaan met hun missie om de wereldwijde strijd tegen overgewicht en obesitas te ondersteunen.

Het STAY-project is nog lang niet afgelopen. Dr. van Greevenbroek vertelt: "Er worden op dit moment subsidieaanvragen gedaan. Als die gehonoreerd worden, zal dit onderzoek zeker worden voortgezet en uitgebreid." Dit opent de deur naar meer fascinerende ontdekkingen en inzichten in de complexe relatie tussen aminozuren, metabolisme en obesitas.

Project: Sulfur Amino Acids, Energy Metabolism, and Obesity (STAY)
Ronde: HDHL INTIMIC – METADIS
Nederlandse hoofdonderzoeker: Dr. Marleen M.J. van Greevenbroek, Maastricht

Bron: ZonMw

Internationaal onderzoeksproject "STAY" biedt inzicht in verband tussen aminozuren, gewicht en gezondheid

‹ News overview