Subsidie om kennis over gezonde leefomgeving toe te passen in de praktijk

Wilt u met een gezonde leefomgeving het verschil maken voor inwoners? Om hun gezondheid te verbeteren en mogelijk ook gezondheidsverschillen te verkleinen? Vanaf vandaag kunnen gemeenten – samen met GGD’en en provincies- subsidie aanvragen voor het toepassen en borgen van praktijkgerichte kennis. Mogelijk ook voor u interessant, in het kader van het GALA. U kunt uw aanvraag indienen tot 5 december.

Een gezonde leefomgeving nodigt uit tot gezond gedrag en verbetert de gezondheid van inwoners. Er is dan ook steeds meer aandacht voor een gezonde leefomgeving. Gemeenten kunnen bij het ontwikkelen en beheer van de leefomgeving bijvoorbeeld rekening houden met gezonde lucht of ruimte voor fietsen en wandelen. Om een gezonde leefomgeving in de praktijk te realiseren is een integrale aanpak over de verschillende domeinen van cruciaal belang.

Praktijkgerichte kennis, binnen ontwikkeling en uitvoering beleid

Binnen deze subsidieoproep gaat het om het toepassen en borgen van praktijkgerichte kennis, binnen de ontwikkeling en uitvoering van beleid. Een gemeente kan samen met een GGD en provincie bijvoorbeeld een procesevaluatie van gedane ingrepen uitvoeren, een verdiepingsslag op een bestaand traject maken of nieuwe aanpakken en instrumenten uitproberen waarmee een gemeente bijvoorbeeld:  

  • het proces kan inrichten om tot een gezonde leefomgeving te komen;
  • de leefomgeving integraal in beeld kan brengen in relatie tot gezondheid;
  • specifieke thema’s kan oppakken, op het terrein van bijvoorbeeld klimaat, mobiliteit, luchtkwaliteit.

Over de subsidieoproep

Op 3 oktober 2023 is de subsidieoproep ‘Toepassen van kennis over een gezonde leefomgeving’ open gegaan. Indienen kan tot 5 december 2023, 14:00 uur.  

Bekijk de subsidieoproep

Eén of meer gemeenten kunnen samen met een GGD of provincie subsidie aanvragen. Zowel een gemeente als een GGD of provincie kan hierbij hoofdaanvrager zijn.

Ook andere relevante partijen mogen aansluiten. Samenwerken met andere gemeenten of een partner van een Academische Werkplaats Publieke Gezondheid is een pré.

Intentie tot indienen

Overweegt u om subsidie aan te vragen? Dan kunt u dit uiterlijk 1 november 2023 kenbaar maken via het 'Intentie tot indienen-formulier'. Dit is niet verplicht, maar komt het beoordelingsproces van ZonMw ten goede. Het formulier vindt u in bijlage 1 van de subsidieoproep.

Online informatiebijeenkomst

Eind oktober organiseert ZonMw informatiebijeenkomsten. Hier hoort u alles over de subsidieoproep en kunt u uw vragen stellen. Op 30 oktober is er een informatiebijeenkomst voor alle geïnteresseerden.

Werkt u bij een GGD? Dan bent u van harte welkom op de online informatiebijeenkomst op 31 oktober (12:00 tot 13:00 uur). Werkt u bij een gemeente, provincie of andere partij? Kom dan naar de online informatiebijeenkomst op 30 oktober (14:00 tot 15:00 uur).

Voor de hoofdaanvragers (dit kan een gemeente, GGD of provincie zijn) organiseren we op 14 november (9:30 tot 10:30 uur) een workshop. waarin ze u meer vertellen over het indienen van een subsidieaanvraag. Hoe gaat dit in zijn werk, hoe kunt u de subsidieaanvraag het beste invullen en wat zijn specifieke aandachtpunten?

Aanmelden

Klik op de voor u bestemde datum en meld u aan!

Breder programma ZonMw en RIVM

Het nieuwe subsidieprogramma is onderdeel van het bredere programma ‘Gezonde Leefomgeving’ dat ZonMw en RIVM uitvoeren in opdracht van het ministerie van VWS. Uiteraard werken RIVM en ZonMw daarbij nauw samen met partners.

Gezonde leefomgeving is actueel én belangrijk
Met deze subsidie kunnen gemeenten met bestaande kennis domein overstijgende beleidsambities realiseren. In het kader van de Specifieke Uitkering (SPUK) van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) heeft u als gemeente mogelijk al plannen op het oog. Deze subsidie kan hier op aansluiten. Bijvoorbeeld door als minder ervaren gemeente via deze subsidieregeling te leren van een ervaren gemeente.
In de landelijke nota’s, zoals de Landelijke Nota Volksgezondheid 2020-2023, maar ook in de Omgevingswet en Nationale Omgevingsvisie wordt specifiek verwezen naar de effecten van de fysieke omgeving op de gezondheid van mensen.

Bron: ZonMw

Subsidie om kennis over gezonde leefomgeving toe te passen in de praktijk

‹ News overview