Open Call: Personalised Medicine Farmacogenetica

Deze subsidieronde is erop gericht om onderzoeksvoorstellen te financieren die vergoeding en implementatie van reeds ontwikkelde en gevalideerde DNA-paspoorten (een type DNA-test) zo dicht mogelijk bij de praktijk te kunnen gaan brengen.

 Deadline: 9 januari 2024, 14:00 uur

Wie kan aanvragen

Een projectidee kan worden ingediend door een hoofdaanvrager afkomstig van een Nederlandse onderzoeksorganisatie in de zin van; het EU-staatssteunrecht, een Nederlandse zorginstelling of zorgaanbieder, een publieke organisatie of een belangenbehartigingsorganisatie.

Daarnaast stimuleert ZonMw samenwerking tussen en deelname van partijen. Samenwerkingen worden geformaliseerd door middel van een consortium agreement. Indien binnen het project wordt samengewerkt, kunnen de samenwerkingspartijen tevens aansprak maken op (een deel van) de subsidie.

Waarvoor

Het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen heeft tot doel het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van bestaande geneesmiddelen. De ronde Personalised Medicine Farmacogenetica is gericht op het waarborgen van een doelmatige implementatie van farmacotherapie op maat in de Nederlandse gezondheidszorg. Door onder andere samenwerking te stimuleren en door de kosteneffectiviteit van diagnostiek en behandeling te bestuderen.

Het streven van deze subsidieronde is om de vergoeding en implementatie van DNA-paspoorten zo dicht mogelijk bij de praktijk te brengen. Aanvragen dienen zich te beperken tot de ziektegebieden cardiologie en psychiatrie, waarbij ziekenhuisopnames of doorverwijzingen van patiënten vaak voorkomen vanwege (ernstige) bijwerkingen en/of ineffectiviteit van geneesmiddelen. Deze patiënten hebben dikwijls (dure) ziekenhuiszorg nodig en de inzet van DNA-paspoorten kan dit wellicht voor een deel voorkomen. Naast het ontbreken van voldoende bewijs, ontbreekt vaak ook de nodige kennis en de infrastructuur om deze DNA-test lokaal uit te kunnen voeren. Tenslotte wordt het inzetten van een DNA-paspoort voorafgaand aan de behandeling nog niet vergoed door zorgverzekeraars.

Wat aanvragen

In deze ronde worden geen beperkingen gesteld aan de hoogte van de aangevraagde subsidie of voor de looptijd van het project. Het totale beschikbare budget voor deze ronde is € 4 miljoen.

Indien u volgens de volledig gouden Open Access route publiceert, mag u kosten voor Open Access publicaties opnemen in de projectbegroting tot een maximumbedrag van € 5.000,-. Indien mogelijk is cofinanciering gewenst en zinvol, maar niet vereist binnen deze ronde.

Wanneer

Deadline indienen projectidee: 9 januari 2024, vóór 14.00 uur

Voor verdere informatie over deze call klik hier.

Bron: ZonMw

 

Open Call: Personalised Medicine Farmacogenetica

‹ News overview