Succesfactoren voor MKB Immagene

Immagene verlegt de grenzen van immunotherapieën voor patiënten met kanker. Met de ontwikkeling van immuun-oncologische therapieën hopen zij uitroeiing van kanker door het immuunsysteem mogelijk te maken. Het mkb Immagene is een spin-off van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en Oncode Institute en werd opgericht in 2020. Eén van de financieringsinstrumenten die Immagene in hun vroege onderzoeksfase vooruit heeft geholpen is de PPS-toeslag. “We zijn nog maar een klein bedrijfje, maar we proberen grote stappen te maken. De PPS-toeslag heeft ons daar enorm bij geholpen en is naar mijn mening één van de beste financiële tools binnen Nederland voor vroege fase onderzoek”, zegt CEO en oprichter Maarten Ligtenberg.

“De PPS-toeslag is naar mijn mening één van de beste financiële tools binnen Nederland voor vroege fase onderzoek”
- Maarten Ligtenberg, CEO en oprichter Immagene

Positieve impuls

Maarten legt uit dat de PPS-toeslag zelfs een positieve impuls gegeven heeft aan het oprichten van het bedrijf. “De mogelijkheid voor het publiek-private samenwerkingsproject NextIO met het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en de mogelijkheid van het financieringsinstrument van de PPS-toeslag hebben een positieve impuls gegeven aan het oprichten van Immagene. De publiek-private samenwerking heeft er ook voor gezorgd dat wij veel meer hebben kunnen doen als bedrijf dan oorspronkelijk in de planning stond. Daarmee hebben we de kans op succes en het slagen van ons publiek-private samenwerkingsproject zeker vergroot.”

Vertrouwen staat centraal

Maarten benoemt dat het erg belangrijk is dat er een hoge mate van vertrouwen is tussen de partners binnen de publiek-private samenwerking. “Met oprichters Daniel Peeper en Christian Blank van het NKI had ik al eerder samengewerkt en daarom hebben wij een hoge mate van vertrouwen.” Dit heeft positieve voordelen legt Maarten uit. “Het is redelijk informeel en daarom kunnen wij snel schakelen. Daarnaast is de kennis van het NKI precies wat wij nodig hebben voor Immagene, dus de data die hieruit is voortgekomen is erg waardevol voor ons. Ook heeft de expertise van het NKI meegeholpen aan het verhogen van het succes dat de data die gegenereerd wordt ook echt interessant en relevant is en ook impact kan maken.”  

Valkuil

De informele component in onze publiek-private samenwerking is ook soms een valkuil, geeft Maarten toe. “Ik merk nu dat er een groot verschil is tussen academisch werk en industrieel werk. Als bedrijf hebben wij te maken met milestones, die moeten wij halen. Daarnaast is het ook belangrijk dat wij aan de investeerders laten zien dat de milestones worden gehaald, want anders redden we het niet als bedrijf. In de academische wereld hebben ze de vrijheid om te dromen en grootse plannen te maken, met als gevolg dat deze plannen ook niet altijd gehaald worden. Dat is wel een les geweest en dat is iets wat ik in de toekomst anders zou doen; de manier waarop we doelen stellen binnen het samenwerkingsproject zou ik toch concreter maken zodat ze haalbaarder zijn.”

Tips

Tenslotte wil Maarten graag nog wat laatste tips meegeven aan mkb’ers die een publiek-private samenwerking willen starten. “Naast het eerdergenoemde vertrouwen tussen de partners, is het ook heel belangrijk dat de verwachtingen van de partners goed worden uitgesproken. Op deze manier kom je niet plots voor verrassingen te staan. Denk van tevoren na over Intellectual Property (IP, o.a. patenten) en bespreek dit met de academische partner. Zorg er daarnaast voor dat je de tijdsplanning goed met elkaar doorspreekt, want als bedrijf moet je op bepaalde momenten echt doorpakken. Degenen met de meest succesvolle samenwerkingen zijn altijd de partijen die van tevoren duidelijk met elkaar afstemmen waar ze naartoe willen werken.

Dit artikel komt uit onze recent gepubliceerde Health~Holland Update 'In de Spotlight: Succesverhalen MKB'. Naast interviews met mkb'ers, bestaat de Update ook nog uit informatie over de nieuwe MKB R&D Call, de PPS-toeslag, Innovatiemakelaars, de Nationale Zorginnovatieprijs, de Henri Termeer Transatlantic Connections Award, de Venture Challenge (tevens winnaar EEPA Award 2022), de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen en nog meer.

Kijkje nemen in de nieuwsbrief? Dat kan hier!

Samenwerking als Rode draad

‹ News overview