KIC-call gelanceerd: Veilige en Gezonde Voeding en Voedselsystemen

De laatste jaren is de aandacht voor de rol van voeding in relatie tot (preventieve) gezondheid voor de mens versterkt. Gezonde voeding en een gezonde leefstijl zouden namelijk voor een langer gezond leven zorgen en kunnen op die manier de gezonde levensduur verlengen.

Maatschappelijke uitdagingen, zoals de toenemende wereldbevolking, vergrijzing, meer chronisch zieken, en de groeiende verschillen in gezondheid tussen mensen met verschillende sociaal economische posities, maken het streven naar een gezonde voeding en een gezonde leefstijl voor de huidige en toekomstige bevolking nog belangrijker. Bovendien is een transitie naar een duurzaam voedselsysteem nodig. Het verbreden van de kennis over gezonde voeding en voedselsystemen is daarom noodzakelijk. 

Deze call roept op tot interdisciplinair onderzoek naar duurzame en innovatieve voedselsystemen, die gezond en veilig voedsel produceren voor de huidige en toekomstige bevolking. Dit onderzoek vraagt om een integrale aanpak van meerdere aandachtspunten, om zo een meer holistisch begrip te krijgen van gezonde en veilige voeding en voedselsystemen. In deze call staan vier aandachtspunten centraal:

  1. Voeding en gezondheid bij verschillende bevolkingsgroepen
  2. Invloed van omgeving op gezond keuzegedrag
  3. Ontwikkeling van duurzame en gezonde voedingsproducten
  4. Voedselveiligheid, leefomgeving en gezondheid

Tijdlijn

De deadline voor het indienen van (verplichte) vooraanmeldingen is 17 januari 2023. De deadline voor het indienen van volledige aanvragen is 15 juni 2023. De maximale looptijd van het voorgestelde project is 6 jaar.

Matchmaking

Op 1 november 2022 faciliteert NWO een matchmakingsactiviteit voor deze call in Utrecht. Deelname aan deze activiteit wordt aanbevolen, maar is niet verplicht. Matchmaking in het KIC 2020-2023 heeft als doel om onderzoekers uit verschillende wetenschapsdisciplines (alfa, bèta, gamma; inclusief hogescholen) en praktijkorganisaties bij elkaar te brengen en te verbinden, om zo tot interdisciplinaire onderzoeksvoorstellen te komen. 

Meer informatie en aanmelden kan hier!

Bron: NWO

Thee

‹ News overview