Verkenning Naar Domeinoverstijgende Samenwerkingsverbanden Levert Waardevolle inzichten Op

ZonMw heeft een verkenning uitgevoerd naar regionale domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden (DSV’s) in de zorg en ondersteuning. Deze heeft waardevolle input opgeleverd voor de verdere doorontwikkeling en verduurzaming van DSV’s om te komen tot een transformatie van de huidige manier van organiseren van zorg, ondersteuning en welzijn.

Transformatie van zorg

Regionale domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden (DSV’S) worden als een belangrijke hoeksteen gezien in het komen tot transformatie naar passende zorg. Transformatie die moet leiden tot het blijvend voorkomen, vervangen en verplaatsen van zorg en ondersteuning, doordat er blijvend andere vormen van samenwerken, financieren, monitoren, gegevens delen, etc. ontstaan. Het is een proces van fundamentele en onomkeerbare veranderingen in cultuur, (institutionele) structuur en werkwijze. Samenwerken over domeinen heen is van belang om de toegankelijkheid, houdbaarheid en organiseerbaarheid van zorg en ondersteuning ook in de toekomst te kunnen blijven garanderen.

Doorontwikkeling en verduurzaming van DSV’s

Door het hele land werken er vele regionale DSV’s aan deze ambitie. Het is echter nog zoeken naar hoe tot een daadwerkelijke en duurzame transformatie te komen. Dat is één van de uitkomsten van de recent uitgevoerde verkenning naar bestaande regionale DSV’s. In de verkenning die ZonMw samen met Pluut&Partners heeft uitgevoerd is gekeken naar het definitievraagstuk, de kenmerken, kansen, uitdagingen en (ondersteunings)behoeften van DSV’s. De verkenning geeft input voor een strategie voor de doorontwikkeling en verduurzaming van deze (regionale) DSV’s, bijvoorbeeld door middel van een nieuwe subsidieregeling(en), als ook door het samenwerken van de landelijke organisaties die hen ondersteunen en het onderling delen van kennis.

Vervolg

Als vervolg op de verkenning zijn VWS en ZonMw in dialoog met o.a. Nederland Zorgt Voor Elkaar, Alles is Gezondheid, Health~Holland, HealthKIC, Pharos, NZa en RIVM over de grootste uitdaging: “Hoe te komen voorbij de fase van vrijblijvendheid naar echte transformatie”. Daarbij wordt gekeken naar welke ingrediënten nodig zijn om DSV’s te ondersteunen bij het zetten van de volgende stappen.

Bron: ZonMw

Verkenning Naar Domeinoverstijgende Samenwerkingsverbanden Levert Waardevolle inzichten Op

‹ News overview