Tien Projecten van Start in het Programma Citizen Science voor Gezondheid en Zorg

Binnen het programma Citizen Science voor Gezondheid en Zorg (CS4GZ) zijn tien projecten van start gegaan. In dit programma nemen burgers het initiatief en hebben de leiding in alle fasen van onderzoek en innovatie. Daarbij ligt de focus op onderzoek en innovatie op het gebied van de eigen gezondheid en zorg, in samenwerking met onderzoekers, (zorg)professionals, ondernemers en indien relevant de overheid. Het doel van het programma is het realiseren van creatieve, innovatieve en vooral duurzame oplossingen aan de hand van ‘burgerwetenschap’ voor het Maatschappelijk Thema Gezondheid en Zorg. Binnen het programma CS4GZ bundelen ZonMw en Health~Holland de krachten.

Diverse projecten

Hieronder volgt een overzicht van de tien projecten die gestart zijn:
1.    project leefstijl gericht op ontmoetingsplekken;
2.    doorleven met kanker;
3.    optimale IC-nazorg;
4.    sociale gezondheid o.a. door kunst bij dementie;
5.    gezonde leefstijl in co-creatie met burgers;
6.    eigen regie voor mensen met kanker;
7.    interventies voor mensen met Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten;
8.    preventieve interventies m.b.t. de leefstijl;
9.    virtuele assistent die aansluit bij de leefwereld van kwetsbare zorgvragers;
10.  isoleren van vaginale crispatus-bacteriën om daarmee andere vrouwen te helpen urineweginfecties en vaginale infecties te voorkomen;

Per project kon er minimaal €150.000 en maximaal €300.000 aan PPS-toeslag worden aangevraagd, met een looptijd van maximaal 24 maanden. Voor deze subsidieronde was een budget van €2 miljoen beschikbaar.

Succesvolle kick-off

Op 22 maart vond de succesvolle kick-off van de projecten plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Onder andere Karen van Ruiten, Programma voorzitter van de commissie van CS4GZ, was hierbij aanwezig en ging in dialoog met de aanwezigen. Na deze succesvolle kick-off kunnen we concluderen dat we beogen een lerend netwerk te creëren waarin de gehonoreerde projecten van elkaar kunnen leren in dit relatief nieuwe onderzoeksveld. Karen zegt hierover:

“We moeten ons op een vernieuwend terrein als citizen science realiseren dat we mogen experimenteren. Bovendien kunnen we leren hoe we het anders en beter kunnen doen door burgers te betrekken. Dat kan niet als we het hetzelfde blijven doen, als hoe we het al deden.”

Commissie

De programmacommissie van CS4GZ, die onder andere gaat over het honoreren van de projecten, is een diverse mix aan experts met elk hun eigen relevante perspectief. Op deze pagina kunt u kennis maken met de acht commissieleden. Programmavoorzitter Karen van Ruiten neemt veel kennis en kunde mee over innoveren en veranderprocessen, door haar functies, waaronder een aantal rollen bij het Ministerie van VWS. “Voor citizen science is co-creatie van groot belang, tijdens onderzoek maar ook bij implementatie. In iedere fase van implementatie ontstaan nieuwe inzichten. Het is waardevol om de kennis en kunde van de burger te betrekken, ook bij het toepassen van de projecten. En tegelijkertijd aandacht hebben voor juridische, financiële of technische kanten, waarvoor je andere partners nodig hebt. Alleen door die krachtenbundeling kun je een project succesvol in de praktijk implementeren en toepassen.” Meer weten? Lees het hele interview met Karen hier.

Achtergrondinfo

ZonMw en Health~Holland bundelen de krachten voor het programma Citizen Science voor Gezondheid en Zorg (CS4GZ). De focus ligt op onderzoek en innovatie op het gebied van de eigen gezondheid en zorg, op initiatief van burgers die samenwerken met onderzoekers, (zorg)professionals, ondernemers en indien relevant overheid. Het doel van het programma is het realiseren van creatieve, innovatieve en vooral ook duurzame oplossingen aan de hand van Citizen Science voor het Maatschappelijk Thema Gezondheid en Zorg.
 
Het programma CS4GZ draagt bij aan de transitie naar zelf- en samen-management van gezondheid, en het ‘meedoen’ en ‘ertoe doen’ in de samenleving. Gezondheid, meedoen en ertoe doen naar behoefte en vermogen zijn een doel op zich, maar zijn ook een belangrijk middel. Meedoen en ertoe doen werken preventief en bieden mensen fysiek, mentaal, sociaal én economisch perspectief. Bovendien vormen burgers in omvang en inzet een drijvende kracht voor maatschappelijke uitdagingen, zoals ook voor de transitie van de gezondheid en zorg. Denk hierbij aan de zorg voor zichzelf en voor anderen. Het faciliteren van burgers om onderzoek te initiëren en in het onderzoek een centrale rol te nemen moet leiden tot een verbetering van hun gezondheid, het meedoen en ertoe doen.
 
Om een échte transitie naar burgergedreven onderzoek en innovatie te bewerkstelligen is een paradigmashift in onderzoek doen noodzakelijk. Daarom richten we ons in dit programma op onderzoek en innovatie waarin de burger het initiatief neemt en als medeonderzoeker co-creëert in alle fasen van onderzoek en innovatie. Dit betekent dat er met beroepswetenschappers wordt samengewerkt op basis van gelijkwaardigheid aan het gehele onderzoeksproces, van probleemstelling tot analyse en interpretatie van de resultaten.

Citizen Science

‹ News overview