Drie Consortia Ontvangen Financiering voor Acceptatie en Implementatie van Proefdiervrije Modellen in Veiligheidsbeoordeling

Binnen het NWA-programma ‘Proefdiervrije modellen: acceptatie en implementatie’ gaan drie consortia aan de slag om bestaande proefdiervrije modellen verder te brengen. Er is in totaal circa € 2.9 mln toegekend. Dit NWA-programma is in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het ministerie van Defensie, ZonMw en NWO.

Het NWA-programma ‘Proefdiervrije modellen: acceptatie en implementatie'

Het NWA-programma ‘Proefdiervrije modellen: acceptatie en implementatie’ richt zich op de acceptatie en implementatie van bestaande proefdiervrije modellen bij de beoordeling van de veiligheid van stoffen voor de mens met bijbehorende wet- en regelgeving. Denk hierbij aan stoffen die we als mens dagelijks binnen krijgen, zoals geneesmiddelen. Om de mens te beschermen tegen de mogelijke gevaren van deze stoffen, is een goede veiligheidsbeoordeling noodzakelijk. Tot op heden worden hierbij veelal proefdieren gebruikt. Maar dit proefdiergebruik ondervindt steeds meer kritiek, zowel vanuit een maatschappelijk als wetenschappelijk oogpunt. Denk hierbij aan dierenwelzijn en de vertaalbaarheid van dier op mens. Om de proefdiervrije transitie in het wetenschappelijk onderzoek te stimuleren, richt dit NWA-programma zich op de acceptatie en implementatie van proefdiervrije modellen op bestuurlijk, wetenschappelijk en maatschappelijk niveau. Zo bereiken we nog relevantere onderzoeksresultaten voor de mens zonder proefdiergebruik.

Drie multidisciplinaire consortia dragen hier de komende vijf jaar aan bij

Binnen dit NWA-programma dragen drie multidisciplinaire consortia hier de komende vijf jaar aan bij. De projecten richten zich op de onderliggende oorzaken van de maatschappelijke barrières, de acceptatie van bestaande proefdiervrije modellen door eindgebruikers en regelgevende instanties en de waarden van belanghebbenden en instellingen ten aanzien van gegevens uit proefdiervrije modellen. Voor elk project is er een budget van €955.000 gereserveerd.

De gehonoreerde projecten zijn in alfabetische volgorde:

Accelerating the transition to animal-free NGRA: A transformative governance approach
Projectleider: Prof. dr. I.J. Visseren-Hamakers (Radboud Universiteit)
Consortium: Radboud Universiteit, Universiteit Utrecht, TNO, TenWise, Johns Hopkins University, The Good Lobby, Prof. dr. Howard White (consultant), Unilever, Eurogroup for Animals en PETA UK.

Dit project onderzoekt hoe de versnelling van de transitie naar proefdiervrije veiligheidstesten kan worden bestuurd. Het project focust op Next Generation Risk Assessment (NGRA), en op de transities naar proefdiervrije veiligheidstesten voor chemicaliën en geneesmiddelen in de EU, Nederland en de VS. Het transdisciplinaire consortium experimenteert door middel van actie onderzoek met een transformatieve sturingsaanpak.

Animal-free assays for endocrine disruption – from science to regulatory acceptance
Projectleider: Prof. dr. Juliette Legler (Universiteit Utrecht)
Consortium: Universiteit Utrecht, RIVM, Charles River, KWR, Proefdiervrij, Universiteit Maastricht, Vrije Universiteit Amsterdam, Brunel University London, INSERM Montpellier, INSERM Rennes, University of California Irvine, University Miguel Hernandez, PEPPER, OECD, Biopredic, Plastics Europe, Cosmetics Europe en UK Health Safety Agency.

Het is niet altijd mogelijk om hormoonverstorende stoffen te identificeren. Dat kan leiden tot ziektes. Verplichte dierproeven meten niet altijd voor de mens relevante hormoonverstorende effecten. Een combinatie van proefdiervrije modellen, die gezamenlijk het effect van stoffen op hormonale systeem in de mens meten, kunnen dit eventueel oplossen. Voordat een model wordt geaccepteerd in de regelgeving moet worden bepaald of het voorspelbaar en reproduceerbaar is. Daarvoor moeten een aantal stappen worden doorlopen op weg naar regulatoire acceptatie. Dit project zal bepalen hoe regulatoire acceptatie en gebruik van proefdiervrije modellen voor hormoonverstorende stoffen kan worden verbeterd.

Valuing Testing: Valuing animal free testing in chemical safety assessments
Projectleider: Dr. ir. Hans Bouwmeester (Wageningen University & Research)
Consortium: Wageningen University & Research, Rijksuniversiteit Groningen, Rathenau Instituut, Shell, Unilever, Dutch Organ-on-Chip consortium en Medicines Evaluation Board of the Netherlands.

Er worden nog steeds veel dierproeven uitgevoerd om de veiligheid van stoffen voor de mens te onderzoeken. Er zijn dierproefvrije alternatieven beschikbaar, maar deze worden nog onvoldoende ingezet. In dit project doen we onderzoek naar de waardes die mensen geven aan dieren en dierproefvrije methoden. We onderzoeken twee typen dierproefvrije methodes, die gebruik maken van cel modellen of complexe modellen die de lever functie benaderen. We gaan de studie opzet bespreken met eindgebruikers en burgers om daarmee de kans op acceptatie van de uitkomsten te vergroten.

ZonMw voert deze call for proposals in samenwerking met NWO uit.

Bron: ZonMw

Drie Consortia Ontvangen Financiering voor Acceptatie en Implementatie van Proefdiervrije Modellen in Veiligheidsbeoordeling

‹ News overview