Wetenschappers samen met burgers de grote problemen te lijf

Meer samenwerking is nodig als wetenschappers willen bijdragen aan de oplossing van grote maatschappelijke problemen die zich huidig afspelen. En die samenwerking moet dan niet alleen plaatsvinden met wetenschappers uit andere disciplines, maar vooral ook met mensen uit de praktijk. Daarvoor pleit Laurens Hessels, die eind vorige maand zijn officiële intreerede uitsprak als hoogleraar Maatschappelijke waarde van wetenschap.

Het aanpakken van diverse maatschappelijke problemen zoals de overschakeling naar hernieuwbare energiebronnen, sociale ongelijkheid, en klimaatverandering, vraagt om een wetenschap die het probleem centraal stelt. Deze zogenoemde opgavegerichte onderzoeksprogramma’s beginnen met de vraag welke resultaten ze willen bereiken. Van daaruit redeneren ze terug naar de kennis ervoor nodig is, de activiteiten die ondernomen moeten worden en wie daarbij betrokken moeten worden.

Benieuwd wat hoogleraar Hessels wilt onderzoeken? Lees het in de rest van het artikel geschreven door het Rathenau Instituut.

Bron: Rathenau Instituut

Samenwerking hand uitsteken naar elkaar

‹ News overview