Interview met Maartje Claassen van SARA Robotics

Personeelstekorten in de zorg waren er al voordat de Coronapandemie begon, maar dit probleem werd gedurende en na de pandemie nog eens geaccentueerd. Voor het team van Bright Cape met o.a. Annabella Hermans en Kees van het Maalpad des te meer reden om op onderzoek te gaan naar de kansen om deze maatschappelijke uitdaging aan te pakken. "Het eerste idee dat zij hadden was om een Robot te ontwikkelen, die dan bijvoorbeeld een medicijn kon gaan uitdelen. Later werd dit de Software die nu SARA Robotics heet," vertelt Maartje Claassen, huidig directeur van SARA Robotics en vanaf het begin betrokken vanuit haar rol als managementteam lid bij Bright Cape.

De ondersteunende rol van SARA Robotics
SARA (Social & Autonomous Robotic health Assistant) Robotics ontwikkelt software ter bevordering van sociale en autonome technologie om ondersteuning te bieden in de langdurige zorg. In co-creatie met zorgmedewerkers zijn verschillende technologische modules ontwikkeld die ondersteunen bij het bieden van kwalitatieve en persoonsgerichte zorg. Het doel van SARA is om ondersteuning te bieden op plaatsen waar het toenemende personeelstekort in de zorg en de nog steeds groeiende vergrijzing het meest gevoeld wordt.


Een eerste idee lag er, maar hoe start je een onderneming als je nog niet beschikt over ervaring in ondernemen? "Wij zijn direct met eindgebruikers gaan praten, om te achterhalen wat die robot nou eigenlijk moet doen en waar de uitdagingen liggen." Claassen vult aan: "Gelukkig wilden zorgorganisaties tanteLouise en Zorggroep Elde Maasduinen de zoektocht met ons aangaan, waardoor we er niet alleen voor stonden." Claassen gaat verder: "Zorginstellingen beschikken over de praktijkkennis en -ervaring van de zorg die wij niet hebben en wij hebben de kennis van data, software en techniek. Deze combinatie heeft uiteindelijk gezorgd voor de ontwikkeling van SARA Robotics."

"Klanten behoren ook tot onze partners, zij fluiten ons soms echt terug en dat is heel fijn. Zij zijn de personen voor wie we het doen. Je kan wel enthousiast door blijven stomen, maar je moet wel blijven testen en blijven verbeteren/innoveren."

- Maartje Claassen-Eradus, Directeur Sara Robotics

SARA's focus

In verzorgingstehuizen vertonen veel mensen (met dementie en zonder dementie) uit bijvoorbeeld angsten, eenzaamheid, gemis van dierbaren of frustratie onbegrepen gedrag. Denk hierbij aan roepgedrag of dwaalgedrag. Dit is heel zwaar voor de werknemer. Claassen vertelt dat zij zich met SARA Robotics voornamelijk hierop zijn gaan richten. De vraag die hierbij centraal stond was: 'hoe kun je autonoom ondersteunen bij onbegrepen gedrag?’ Er zijn hele mooie afleidingstools zoals de Beleef TV en Tovertafel, maar dit is een andere innovatie dan SARA. "Ons idee is dat SARA zelf dingen doet, initiatief neemt en reageert op gedrag," benadrukt Claassen.

Experimenteren

In 2020 durfde het SARA Robotics team het aan om de Robot gratis uit te delen in verzorgingstehuizen onder het mom: ‘SARA blijft slapen’. "We hebben dit toen heel erg onderschat, want uiteindelijk ging SARA op 125 locaties logeren. Dat is 125 keer brengen en 125 keer ophalen," vertelt Claassen. Zij voegt hieraan toe: "Dit was pittig, maar echt te gek! Ik ben supertrots dat we dat gedaan hebben, want hadden we dat niet gedaan, dan weet ik niet of SARA was waar we nu staan." Claassen licht toe: "We kregen namelijk dus ook 125 keer feedback, wat we weer mee konden nemen in het ontwikkelingsproces. Hiernaast betekende ‘SARA blijft slapen’ ook 125 potentiële klanten voor de toekomst."

Hulpmiddelen

Om SARA uiteindelijk verder te ontwikkelen naar volledige zelfstandigheid en de beloftes aan haar eindgebruikers en vooral de cliënten waar te maken, is financiering echt van belang, vertelt Claassen. "Op dit moment gaat de ontwikkeling nog langzaam omdat we met een klein team zijn. Zodra we weer subsidie en/of funding  hebben opgehaald, kunnen we gaan versnellen."

Naast het belang van subsidietrajecten heeft Claassen ook ervaren hoe belangrijk begeleidende programma’s zijn. Hierbij neemt Claassen de Health Impact Accelerator (HIA) als voorbeeld. Dit programma heeft SARA geholpen bij de opbouw van hun onderneming. "Tijdens de HIA leer je écht kijken naar het probleem dat je wilt oplossen en ga je stilstaan bij waar je mee bezig bent. Op deze manier krijg je je focus scherp, hoe moeilijk dit soms ook is." Verder vertelt Claassen dat ze ook heel snel met diverse partners zoals o.a. leveranciers en tech ondernemers zijn gaan samenwerken, een essentieel onderdeel waarmee ze SARA uiteindelijk richting volledige autonomie krijgen.

Onderweg naar een betere levenskwaliteit van mensen met dementie

Claassen haakt in op Missie IV en vertelt dat zelfredzaamheid een belangrijk aspect is bij de kwaliteit van leven van mensen met dementie. "SARA kan enorm goed helpen bij de zelfredzaamheid van mensen met dementie," zegt Claassen. Zij voegt hieraan toe: "Ik vertegenwoordig SARA, maar er zijn natuurlijk ook veel andere technologieën die bijdragen aan zelfredzaamheid. Diverse technologieën zijn niet alleen nodig om de zorgverlener te ontlasten, maar ook vooral om de cliënt zo lang mogelijk de regie over zijn/haar eigen leven helpen te behouden." Claassen sluit af met een belangrijke boodschap: "samenwerking tussen o.a. leveranciers is essentieel voor de optimale dementiezorg van de toekomst. Zoek elkaar op, luister en leer van elkaar, dat is de enige manier om grote stappen te zetten."

Dit artikel komt uit onze recent gepubliceerde Health~Holland Update: 'Ook met dementie doet u ertoe'. Benieuwd naar de andere interviews?  Lees onze Update hier!

Maartje

‹ News overview