KIC-call Gelanceerd voor Onderzoek naar Minimaal Invasieve Interventies in de Zorg met Inzet Sleuteltechnologieën

Om gezond oud te worden is het belangrijk om zowel professioneel als sociaal deel te nemen aan de samenleving. Een lang verblijf in een ziekenhuis kan dit beperken. Minimaal invasieve medische interventies kunnen hier uitkomst bieden. Effectieve minimaal invasieve interventies met zo min mogelijk nevenschade voor de patiënt verkorten het ziekenhuisverblijf en geven burgers de mogelijkheid om snel weer actief deel te nemen aan de maatschappij. De nieuwe KIC-call ‘Sleuteltechnologieën voor minimaal invasieve interventies in de zorg’, richt zich op de transitie van invasieve naar minimaal invasieve interventies. De deadline voor indienen van vooraanmeldingen is 16 mei 2022. Op 17 maart vindt de matchmaking/voorlichting plaats.

Binnen de hoofdlijn MISSIE van het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) 2020-2023 ontwikkelt NWO jaarlijks de missiegedreven programma’s. De keuze voor de onderwerpen wordt bepaald op basis van de prioritering binnen de Kennis- en innovatieagenda’s. Binnen deze hoofdlijn is de call for proposals ‘Sleuteltechnologieën voor minimaal invasieve interventies in de zorg’ gepubliceerd. De call richt zich op slimme medische technologie die effectieve minimaal invasieve interventies in de zorg mogelijk maakt; dit zijn behandelingen met minimaal ingrijpende methoden en middelen die zo min mogelijk impact hebben op de patiënt. Voorbeelden zijn nieuwe benaderingen met robotondersteuning, beeldgestuurde ingrepen, door sensoren en actuatoren gestuurde behandelingen of nieuwe micromechanische chirurgische apparatuur.

Het gebruik van sleuteltechnologieën kan helpen met het verbeteren van minimaal invasieve behandelingen en het beperken van nevenschade voor de patiënt. Sleuteltechnologieën is een verzamelterm voor technologieën van de ‘toekomst’, die een enorme impact zullen hebben op de manier waarop we leven, leren, werken en produceren. De sleuteltechnologieën hebben een breed toepassingsgebied of bereik in innovaties en/of sectoren en zijn essentieel bij het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. In deze call for proposals gaat het om de sleuteltechnologieën:

  • Robotica
  • Sensoren en actuatoren
  • Beeldvormende technieken
  • Geïntegreerde fotonica

Bekijk het totaaloverzicht van de sleuteltechnologieën

Doel van de call

De KIC-call ‘Sleuteltechnologieën voor minimaal invasieve interventies in de zorg’ richt zich op het ontwikkelen van slimme medische technologie die interventies mogelijk maakt met minimaal ingrijpende methoden en middelen en zo min mogelijk nevenschade voor de patiënt. Om dit doel te behalen moet er gebruik gemaakt worden van minimaal één van de hierboven genoemde sleuteltechnologieën. Het publiek-private onderzoek richt zich op ontwikkeling van nieuwe innovatieve technologieën of het op innovatieve wijze combineren van bestaande technologieën, zodat zij toepasbaar zijn in een klinische omgeving. Ook het ontwikkelen van ondersteunende (digitale) technologieën is mogelijk.

Deze call for proposals sluit aan bij het missiegedreven innovatiebeleid van de Nederlandse overheid, in bijzonder het Breed Gedragen Programma MedTechNL van de KIA sleuteltechnologieën van de Topsector HTSM. Dit is in lijn met het missiegedreven innovatiebeleid van de centrale missie van de Topsector Life Science en Health (Health~Holland).

Deadline

De deadline voor het indienen van vooraanmeldingen is 16 mei 2022. De deadline voor het indienen van aanvragen is 27 september 2022. Op 17 maart organiseert NWO een matchmaking-/ voorlichtingsbijeenkomst. Meer informatie hierover volgt op de website. 

Meer weten? Bekijk de website van NWO!

Bron: NWO

Notes

‹ News overview