Ambagon Therapeutics Kondigt $85 Miljoen Series A Financiering aan

Ambagon Therapeutics Kondigt $85 Miljoen Series A Financiering aan voor het Doorontwikkelen van hun Baanbrekende ‘Molecular Glue’ Platform en Vooruitbrengen van Medicijnontwikkeling Portfolio

Het modulaire platform maakt de ontwikkeling van stabiliserende moleculen als ‘moleculaire lijm’ mogelijk, waardoor intrinsiek ongeordende eiwitten – tot nu toe onbereikbaar voor medicijnontwikkeling – op unieke wijze geadresseerd kunnen worden.

Het initiële medicijnontwikkeling portfolio focusseert op waardevolle toepassingen in de oncologie.

EINDHOVEN / SAN FRANCISCO 6 januari 2022 – Ambagon Therapeutics, een start-up biotechnologiebedrijf gericht op medicijnontwikkeling voor intrinsiek ongeordende eiwitten en andere uitdagende eiwitklassen, kondigde vandaag een $85 (€75) miljoen Series A financieringsronde aan om haar platform voor geneesmiddelen-ontdekking uit te breiden en de ontwikkeling van haar ‘moleculaire lijm’ moleculen verder vooruit te brengen.

De financieringsronde werd geleid door Nextech Invest. Ambagon was voorheen van start gegaan met een seed-ronde gefinancierd door RA Capital Management, Droia Ventures, Inkef Capital, AbbVie Ventures, MRL Ventures Fund en Mission BioCapital. Investeerders van de seed sloten zich allen aan bij de A-ronde, samen met nieuwe investeerder Surveyor Capital (Citadel).

Veel ziekte-relevante eiwitten hebben intrinsiek ongeordende regio’s die niet kunnen worden behandeld met conventionele klein-moleculaire medicijnen. Er zijn enkele duizenden eiwitten met zulke ongeordende regio’s geïdentificeerd die interacties aangaan met het hub-eiwit 14-3-3. Door de binding van 14-3-3 aan het partner eiwit, induceert het een geordende structuur waardoor medicijnontwikkeling mogelijk wordt.

Door de natuurlijk voorkomende 14-3-3:bindingspartner-interacties te stabiliseren, richt Ambagon zich op het snel ontwikkelen van nieuwe therapeutische kandidaten voor eiwitten die moeilijk te behandelen zijn. Het portfolio is momenteel gericht op oncologie, waar veel mogelijkheden bestaan om dit soort ongeordende eiwitten aan te pakken.

Ambagon werd opgericht door wereldleiders in 14-3-3 biologie en geneesmiddelenontwikkeling voor eiwit-eiwit interacties: Michelle Arkin, Professor en voorzitter van de faculteit Pharmaceutische Chemie en co-directeur van het ‘Small Molecule Discovery Center’ aan de Universiteit van San Francisco, Californië (UCSF), Luc Brunsveld, Professor Chemische Biologie aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), en Ambagon’s Chief Technology Officer Christian Ottmann, Associate Professor moleculaire cel en structurele biologie (TU/e).

Ambagon’s doorgewinterde leiderschapsteam bestaat verder uit Chief Executive Officer Scott Clarke, voormalig CEO van Tizona Therapeutics en Trishula Therapeutics, en Chief Scientific Officer Nancy Pryer, voormalig CSO bij Day One Biopharmaceuticals en Chief Development Officer bij Nurix Therapeutics.

“Ons diepgaande inzicht in 14-3-3-biologie heeft brede toepassingen voor de ontdekking van geneesmiddelen, aangezien het ongeordende eiwitten toegankelijk maakt voor medicijnontwikkeling,” zegt Ambagon’s CEO Scott Clarke. “In combinatie met onze zelf-gegenereerde structurele inzichten, samengestelde chemische bibliotheek en op maat gemaakte toolbox voor geneesmiddelontwikkeling, is ons ervaren team goed gepositioneerd om nieuwe therapieën op de markt te brengen.”

“Ambagon’s modulaire aanpak om de 14-3-3-biologie in te zetten voor de ontdekking van geneesmiddelen is niet alleen uniek, maar ook uniek weldoordacht,” zegt Melissa McCracken, Partner bij Nextech Invest. “We zijn verheugd en geboeid om te zien dat zo’n enerverend platform zich vertaalt in een rijk portfolio.”

“We zijn er trots op Ambagon te kunnen blijven steunen bij haar inspanningen om ‘first- én best-in-class’ medicijnen te ontwikkelen via gerichte stabilisatie van eiwitcomplexen,” zegt Adam Rosenberg, Ambagon’s bestuursvoorzitter en Venture Partner bij RA Capital. “Sinds onze seed-investeringsronde heeft het team een indrukwekkende propriëtaire dataset en systemisch begrip van 14-3-3 interacties ontwikkeld. Ambagon heeft werkelijk de potentie om het verhaal te veranderen voor ongeordende ziekte-eiwitten.”

Over Ambagon Therapeutics

Ambagon Therapeutics is een start-up biotechnologiebedrijf dat baanbrekend werk verricht op het gebied van methode-ontwikkeling om intrinsiek ongeordende eiwitten beschikbaar te maken voor medicijnontwikkeling van kleine moleculen. Ambagon past een grondige kennis van 14-3-3 eiwitten toe, en een eigen suite van ontdekkingstools in het lab om ‘moleculaire lijm’ moleculen te creëren die 14-3-3:bindingspartner eiwitcomplexen stabiliseren. Deze kleine lijmmoleculen versterken de natuurlijke rol van 14-3-3, om daarmee de functie van zijn bindende eiwitten te versterken of juist te remmen.

Ambagon concentreert zich initieel op het gebied van de oncologie, met vijf programma’s in actief onderzoek. Het bedrijf heeft locaties in Eindhoven, Nederland en San Carlos, California, USA.

Over 14-3-3 biologie

Ambagon’s platform maakt gebruik van de biologie van het regulerende hub-eiwit 14-3-3, dat de uitkomst van serine-threonine fosforylering in de cel regisseert. Met meer dan 3000 gerapporteerde bindingspartner-eiwitten heeft 14-3-3 een enorm cellulair interactoom, dat ingrijpen in een breed spectrum van biologie in verschillende ziekte-indicaties mogelijk maakt.

Door zijn partner-eiwitten te binden induceert 14-3-3 orde in ongeordende domeinen, waardoor eiwitten en eiwitdomeinen die anders niet te behandelen zijn, geschikt worden gemaakt voor geneesmiddelenontwikkeling.

Over Ambagon’s modulaire platform voor medicijnontwikkeling

Door selectief de interactie tussen 14-3-3 en een 14-3-3 bindingspartner-eiwit te stabiliseren, kan Ambagon haar ‘first-in-class’ medicijnkandidaten ontwikkelen die gericht zijn op cruciale eiwitten die voor conventionele geneesmiddelen niet toegankelijk zijn, waaronder transcriptiefactoren, structurele eiwitten en RNA-bindingseiwitten.

Door de wijze waarop 14-3-3 met zijn partner-eiwitten bindt, kan Ambagon bovendien ook op een orthogonale wijze ingrijpen in de biologie van doelwit-eiwitten die al wél voor medicijnontwikkeling in aanmerking komen, wat de ontwikkeling van ‘best-in-class’ moleculen mogelijk maakt.

Alle projecten bij Ambagon Therapeutics beginnen met een hoge resolutie X-ray kristalstructuur van een binair 14-3-3:partner eiwitcomplex om chemische vertrekpunten uit Ambagon’s chemische bibliotheek te bepalen, wat een hoge mate van modulariteit aan het platform verleent. De inspanningen voor de verdere ontwikkeling en optimalisatie van medicijn kandidaten worden vervolgens gestuurd door zowel high-throughput X-ray kristallografie dat de ternaire 14-3-3:bindingspartner:molecuul complexen karakteriseert, alsook door functionele experimenten in het biochemische en cel biologische lab, die de biologische gevolgen van stabilisatie ophelderen.

Team

Media Contact

Matt Crenson
Ten Bridge Communications
917-640-7930
mcrenson@tenbridgecommunications.com
of
prof. Luc Brunsveld
Ambagon Therapeutics en Technische Universiteit Eindhoven
lbrunsveld@ambagontx.com of l.brunsveld@tue.nl
0614423216

Venture Challenge

In 2019, won AmbAgon de Venture Challenge. De Venture Challenge is een 10 weken durend programma om een eerste idee - een baanbrekend onderzoeksresultaat - uit te werken tot een solide business case. 

Na de bootcamps en coachingsessies wordt je voorgesteld aan vertegenwoordigers van alle relevante life sciences investeerders in een vroeg stadium en pitch je jouw venture aan de Venture Challenge jury, bestaande uit ondernemers en investeerders, die vervolgens zullen beslissen wie er met het prijzengeld van €25.000 naar huis gaat. De winnaar van de Venture Challenge zal publiekelijk bekend worden gemaakt op een grote conferentie over life sciences, die veel exposure biedt.

Startende ondernemers kunnen zich ook nu weer aanmelden voor de 2022 Venture Challenge lente editie. Geïnteresseerd? Aanmelden kan tot en met 11 januari 2022, 17:00 uur. Wees er dus op tijd bij! Meer informatie vind je hier.

Bron: Ambagon

Logo

‹ News overview