Zeven Consortia over Stamcellen, Genetische Zieken en Embryomodellen van Start

In juni 2021 maakte ZonMw bekend welke 7 consortia zullen starten binnen het programma PSIDER. Met een budget van 3,5 tot 4 miljoen gaan de consortia de komende 5 tot 6 jaar in multidisciplinair verband samenwerken. Ze zullen bijdragen aan ofwel de vorming van alternatieven voor embryo’s ofwel de ontwikkeling van kennis over ziektemechanismen en de behandeling van ernstige erfelijke aandoeningen.

Onderzoek met pluripotente stamcellen

Alle onderzoekers van de 7 gehonoreerde projecten, doen onderzoek met geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPSCs). Dit zijn cellen die vanuit een normale lichaamscel terug gevormd zijn tot stamcel, een cel die elk weefseltype kan vormen. Met deze stamcellen kunnen de onderzoekers bijvoorbeeld op embryo lijkende modellen of mini-organen vormen om zo de vroege ontwikkeling of erfelijke aandoeningen beter te begrijpen.

Consortia met oog voor maatschappelijk verantwoord onderzoek

Het onderzoek naar stamcellen, genetische zieken en embryomodellen brengt maatschappelijke vragen met zich mee. Want hoe denken mensen in Nederland over deze ontwikkelingen? Zijn de innovaties ethisch acceptabel en wenselijk? Welke wettelijke kaders zijn van toepassing? In de consortia werken biomedisch onderzoekers samen met ethici, juristen en/of sociaal wetenschappers. Zo zorgen de consortia ervoor dat de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van stamcelonderzoek maatschappelijk verantwoord zijn.

Versteviging van de internationale positie

De internationale ontwikkelingen op dit onderzoeksgebied gaan snel. Stimulering van dit onderzoek zorgt ervoor dat Nederland een leidende rol kan spelen in dit competitieve, internationale wetenschappelijke veld.

Benieuwd naar de gehonoreerde projecten?

Lees hier een korte samenvatting per project.

Bron: ZonMw

Research

‹ News overview