Nieuwe Ontlastingstest kan Darmkankerscreening Verder Verbeteren

Een nieuwe test om darmkanker op te sporen in de ontlasting kijkt niet alleen naar spoortjes bloed, maar ook naar twee extra eiwitten. Daardoor kan een hoog-risico voorstadium van darmkanker (gevorderde poliepen) beter worden opgespoord.

Het doel is om in de toekomst nog beter te voorkomen dat iemand darmkanker krijgt of daaraan komt te overlijden. Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek, het Amsterdam UMC en Erasmus MC publiceren over deze nieuwe test op 20 juli in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Annals of Internal Medicine.

De onderzoekers hebben de nieuwe test (de mtFIT) vergeleken met de bestaande test (de FIT) die in het bevolkingsonderzoek darmkanker gebruikt wordt, en onderzochten daarvoor ontlastingsmonsters van bijna 1300 mensen. Om ook in de praktijk het bewijs te leveren dat de test nog beter is dan de huidige, start dit najaar een studie waarvoor 13.000 deelnemers van het bevolkingsonderzoek darmkanker worden uitgenodigd om naast de standaardtest ook de nieuwe te gebruiken. Pas na dit onderzoek kan worden beoordeeld of de nieuwe test inderdaad in het bevolkingsonderzoek wordt opgenomen.

Onderzoeksleider Gerrit Meijer:

‘Het Nederlandse bevolkingsonderzoek darmkanker is heel goed georganiseerd en zeer succesvol. Het wordt om die reden wereldwijd ook als een voorbeeld gezien. Als patholoog zie ik ook zelf de vele voorbeelden van mensen bij wie darmkanker nu in een vroeg en goed behandelbaar stadium wordt gevonden, of zelfs wanneer de tumor nog niet invasief is geworden en nog in het poliepstadium zit, zodat hij meteen bij de coloscopie kan worden verwijderd. Het is onze uitdaging om de beschikbare screeningstesten zodanig te verbeteren dat we de tumor vaker in het poliepstadium vinden, zonder dat er overdiagnostiek en overbehandeling ontstaat. Dat is precies waar we ons in de mtFIT studie op hebben gericht.’

Resultaten van deze studie: mtFIT ten opzichte van FIT

  • Gevoeligheid voor darmkanker is vergelijkbaar voor beide testen: ongeveer 80%.
  • Gevoeligheid voor gevorderde poliepen (hoog-risico voorstadium): 38 % met mtFIT, en 28% met FIT.
  • Onterecht positieve uitslagen: hetzelfde voor mtFIT en FIT, namelijk 3,4%.
  • Voorspelde vermindering van incidentie darmkanker: 12% ten opzichte van FIT.
  • Voorspelde vermindering van sterfte door darmkanker: 8% ten opzichte van FIT.

De publicatie:
Willemijn de Klaver et al., ‘Clinical Validation of a Multitarget Fecal Immunochemical Test for Colorectal Cancer Screening. A Diagnostic Test Accuracy Study’, Annals of Internal Medicine 20-07-2021.

Dit onderzoek is gefinancierd door KWF Kankerbestrijding, de Maag Lever Darm StichtingSU2C en Health~Holland.

Bron: Antoni van Leeuwenhoek

Darm

‹ News overview