NRC: Groeit Nederland uit tot de Medicijnhub van Europa?

De Nederlandse life sciences & health sector heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt. De komst van het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) heeft dit nog extra versterkt. Zou Nederland uit kunnen groeien tot het centrum van de Europese geneesmiddeleninustrie? NRC ging hierover in gesprek met Carmen van Vilsteren, Boegbeeld van Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland) en Gerard Schouw, Algemeen Directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG).

‘’De LSH sector zit inderdaad al geruime tijd in de lift,’’ zegt van Vilsteren. ‘’Ook afgelopen jaar werd zes procent groei genoteerd in onze sector en nam het aantal nieuwe bedrijven sterk toe. De coronacrisis heeft het belang en de kracht van de LSH-sector nog zichtbaarder gemaakt; de snelle ontwikkeling van het coronavaccin van Janssen is een concreet voorbeeld van het innovatievermogen.”

Vijf jaar langer leven

Van Vilsteren onderstreept het belang van het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid van de overheid. De centrale missie luidt dat in 2040 alle Nederlanders tenminste vijf jaar langer in goede gezondheid leven en de gezondheidsverschillen tussen de laagste en hoogste sociaal- economische groepen zijn met 30% afgenomen. Kortweg: +5/-30.

Boston als voorbeeld

Het grote voorbeeld voor de Nederlandse LSH sector is Boston in de Verenigde Staten. Zij zijn de biotech hub van de wereld; van hen kan Nederland nog veel leren. Gerard Schouw beaamt dat Boston aan de Noordzee onze stip aan de horizon is. Verder gelooft Schouw dat het aantrekken van farmaceutische bedrijven onder andere zorgt voor economische groei en werkgelegenheid.

Lees het hele artikel op de website van het NRC.

Bron: NRC
Foto: Bart van Overbeeke

Portretfoto

‹ News overview