Rozemarijn Weijers wins IMDI Talentprijs

Rozemarijn Wijers heeft de IMDI Talentprijs 2016-2017 gewonnen. Zij schreef een algoritme voor een sensor, waardoor een oogoperatierobot samen met de oogchirurg beter zicht krijgen in het oog. Het doel is dat oogoperaties sneller en veiliger worden maar ook om nieuwe ingrepen op microscopisch niveau mogelijk te maken.

Preceyes, een start-up van de TU Eindhoven, heeft een oogoperatierobot ontwikkeld. Deze moet de oogchirurg assisteren bij moeilijke en risicovolle ingrepen. Voorbeelden daarvan zijn herstel van netvliesloslating, peeling van het netvlies waarbij littekenweefsel wordt verwijderd, het injecteren van medicijnen in de bloedvaatjes van het netvlies en het verwijderen van glasvocht uit de oogbol, de zogenaamde vitrectomie. Bij al deze operaties moet de oogchirurg trillingsvrij kunnen werken. De robot, een masterslave-systeem dat met een joystick wordt aangestuurd, kan daarbij een belangrijke assistent zijn.

OCT-sensor
Om robot en chirurg beter zicht te geven, beschikt het chirurgisch instrument aan de tip over een lichtsensor. Maar deze OCT-sensor geeft slechts informatie langs één lijn de diepte in. Als masterstudent van zowel Werktuigbouwkunde als Biomedische Technologie aan de TU Eindhoven, onderzocht Rozemarijn Weijers (26) de mogelijkheid om er 2D-beelden van te maken. `Ik heb eerst een simulator gemaakt om het terugkaatsende OCT-signaal beter te begrijpen. Vervolgens heb de posities van de robot tijdens beweging gecombineerd met de vele lijnen die de sensor dan oplevert. Daarvan kun je 2D-beelden maken. Om daarin tevens structuren te kunnen herkennen, zoals netvlieslaagjes en bloedvaatjes, heb ik een algoritme geschreven.’

Uittesten bij mensen
Binnenkort wordt de robot voor het eerst in combinatie met de OCT-sensor bij mensen uitgetest. De eerste vraag is of het überhaupt mogelijk is met deze sensor het netvlies in beeld te krijgen. Weijers: `Onderzoeken bij dieren waren in ieder geval hoopgevend. Lukt dit straks ook bij mensen, dan is de volgende stap dat mijn algoritme wordt ingezet. Pas dan kunnen oogoperaties nog veel nauwkeuriger en veiliger verlopen. Zelfs ingrepen zijn dan mogelijk die nu nog niet kunnen, zoals het injecteren van medicijnen in bloedvaatjes met een diameter van 100 micrometer. Ook kan wellicht bij riskante manoeuvres de robot automatisch de handeling blokkeren om schade te voorkomen.’

Aanstormend talent
Voor dit afstudeerproject ontving Rozemarijn Weijers een plaquette en een bedrag van € 1500. Met deze prijs wordt aanstormend talent uit de IMDI Centres of Research Excellence (CoREs) beloond voor het beste afstudeeronderzoek naar nieuwe medische hulpmiddelen. De andere twee genomineerden voor de IMDI Talentprijs waren Max Blokker en Rianne Laan. Zij deden respectievelijk onderzoek naar een methode om hersentumorweefsel tijdens operaties realtime te detecteren en naar een gepersonaliseerde applicator waarmee het mogelijk is baarmoederhalskanker nauwkeuriger lokaal te bestralen.

Innovative Medical Devices Initiative
Het Innovative Medical Devices Initiative (IMDI), dat is opgericht door ZonMw, brengt wetenschap, zorgsector en bedrijfsleven bij elkaar om gezamenlijk medische technologie te ontwikkelen en te implementeren. Om deze zorginnovaties mogelijk te maken, zijn 8 CoREs in het leven geroepen rond de onderwerpen beeldvorming en –analyse, de thuis- en revalidatiezorg en minimaal invasieve technieken.

Rozemarijn Weijers wins IMDI Talentprijs

‹ News overview