MS-medicine Merck reimbursed

Het ministerie van VWS gaat een nieuw geneesmiddel van Merck, lid van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, voor patiënten met multiple sclerose (MS) vanaf 1 maart 2018 vergoeden.

Dit maakte Merck op 14 februari 2018 bekend. Het ministerie van VWS laat de tabletten met de werkzame stof cladribine toe tot het basispakket. De tabletten zijn bedoeld voor de behandeling van volwassen patiënten met zeer actieve Relapsing Multipele Sclerose (RMS). 

Eerste kortdurende orale behandeling
Het is de eerste kortdurende orale behandeling, die bestaat uit twee kuren over een periode van vier jaar. Elke behandelingskuur bestaat uit twee behandelingsweken. Het geneesmiddel richt zich onder meer op het afremmen van invaliditeit en het verminderen van het aantal terugvallen. 

Multiple sclerose
MS is een van de meest voorkomende zenuwaandoeningen ter wereld. Nederland telt 17.000 mensen met MS. Wereldwijd lijden er 2,5 miljoen mensen aan deze ziekte. De ziekte kenmerkt zich door een chronische ontsteking van het centraal zenuwstelsel. De meest voorkomende variant van MS is RMS. Circa 85% van de MS-patiënten lijdt aan dit type. Er bestaat momenteel geen medicijn dat MS geneest, maar er zijn wel behandelingen beschikbaar die het ziekteverloop vertragen.

Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

MS-medicine Merck reimbursed

‹ News overview